maandag 28 april-2014
In Nederland hebben we in de wetgeving gelukkig te maken met het egaliteitsbeginsel. Dit beginsel kan als volgt verwoord worden: In een rechtsstaat moet ieder overheidsoptreden berusten op algemene, voor herhaalde toepassing vatbare rechtsregels, vastgesteld krachtens attributie of delegatie. Wetgevende, rechtsprekende en uitvoerende instanties zijn zelf ook gebonden door de wet. De binding van de rechtsprekende macht aan de wet blijkt ook uit de zogenaamde onschuldpresumptie: mensen moeten voor onschuldig gehouden worden tot het tegendeel is bewezen. Ze mogen niet opgesloten of anderszins gestraft worden als niet bewezen kan worden dat zij een wet hebben overtreden.
Wat zien we op dit moment gebeuren? Op grote schaal worden motorrijders anderszins gestraft zonder dat er op wat voor manier dan ook een schuld is vastgesteld. Iedereen die op een motor rijdt (het liefst een Harley Davidson of iets wat daar op lijkt) wordt als crimineel en als bendelid afgespiegeld. We gaan zelfs al zover dat het dragen van een leren motorjack wordt gezien als een strafbaar feit. Als een café eigenaar niet mee werkt aan de regeling zal hij extra worden gecontroleerd. Is dat laatste geen vorm van overheids chantage?
Laten we eerlijk zijn, onder motorrijders zitten criminelen, soms zelfs zware criminelen. Echter, er zitten ook veel geheel normale mannen en vrouwen bij. Het feit dat er een aantal criminelen zijn betekent niet dat iedere motorrijder automatisch crimineel is.
Als we die logica aanhouden dan kunnen we nog wat exotische situaties verwachten!
Ieder voetbal stadion en supporters clubhuis wordt gesloten omdat het een broeinest van criminelen is. Er zijn immers genoeg voetbal supporters die zich misdragen?
Politieke partijen moeten verboden worden want er zitten (witte boorden) criminelen in en partijen worden daarmee een broednest van criminaliteit. Het lopen in een pak met stropdas op de openbare weg wordt per direct beschouwd als een uiting van crimineel gedrag.
De katholieke kerk wordt verboden en bezoek je een kerk of draag je een kruisje dan wordt dat als crimineel gedrag beschouwd. Er zijn immers priesters die zich aan kinderen vergrepen hebben dus de kerk is een instituut dat pedofilie mogelijk maakt.
Natuurlijk zijn dit absurde situaties maar als ze zo absurd zijn waarom wordt het dan exact zo op motorrijders toegepast? Was het niet zo dat we onschuldig zijn totdat het tegendeel bewezen is?
Waarom reageert de overheid dan zo vreselijk overspannen op een stelletje motorrijders? Harley dagen worden vrijwel consequent afgelast maar wanneer was de laatste keer dat er in de media bericht is gedaan over wantoestanden op zon dag? Ik kan het me niet herinneren, in tegenstelling tot rellen bij voetbal wedstrijden, kindermisbruik in de katholieke kerk en frauderende politici.
In het kort: ja, er zijn een aantal zich misdragende criminele motorrijders. Die mogen, nee, die moeten aangepakt worden en hun terechte straf krijgen zoals iedere zich misdragende Nederlander maar dat moet gebeuren volgens officiele traject dus bewijzen verzamelen, aanklagen, rechtzaak en dan al dan niet een veroordeling.
Tot die tijd is er geen sprake van bendes en georganiseerde misdaad anders had de rechter dat wel vastgesteld. Dat een aantal politici en politie medewerkers denken dat alle motorrijders crimineel zijn is triest genoeg, dat ze kleding denken te mogen verbieden en alle motor en/of Harley evenementen onmogelijk maken is een directe aanslag op onze rechtstaat!
Uit de media:
Volkskrant, 23 april: De politieonderzoekers analyseerden samen met de Universiteit Leiden een bestand van 601 bij de politie bekende leden van motorbendes. Dus je controleert een lijst met mensen die bij de politie bekend staan, waarschijnlijk omdat ze een misdaad hebben begaan en dan kom je tot de verrassende conclusie dat de overgrote meerderheid van die lijst een strafblad heeft? Een klein deel van de onderzochte motorrijders is bij politie bekend omdat ze als lid verdachte zijn geweest. Het overgrote deel staat, aldus Miltenburg, geregistreerd omdat agenten bijvoorbeeld bij verkeerscontroles noteerden of de aangehouden motorrijder een embleem van een motorclub droeg. Mag dat? Als het hier niet om motorrijders zou gaan maar om mensen met een joodse of marokkaanse achtergrond had het waarschijnlijk in het journaal gekomen en waren er kamervragen gesteld. Als het motorrijders gaat is het ok?
Telegraaf, 23 april: Ongeveer een kwart van de mensen waarvan de politie weet dat zij lid zijn van omstreden motorclubs, staat eveneens bekend als een veelpleger. Bovendien heeft ongeveer tachtig procent van de leden een strafblad, zo liet een woordvoerder van de politie woensdag weten na berichtgeving in de Volkskrant. De politie weet van zo'n zeshonderd mensen dat zij bij een motorclub horen. "We hebben geen ledenlijsten, maar wel een aardig beeld'', aldus de woordvoerder. We hebben geen ledenlijst, hij zegt het zelf. Waarop baseer je dan het verhaal?
NRC, 25 april: Ondernemers die niet meewerken kunnen extra controles verwachten van de gemeente en de politie. Is dit niet chantage door de politie?
Telegraaf, 11 april: Twee leden van motorclub Satudarah zijn vrijdag aangehouden nadat in hun woningen vuurwapens waren gevonden. Dat meldt de politie. Wat is de relevantie van het vermelden van de motorclub Satudarah? Als het ajax supporters waren geweest was dat dan ook vermeld? Misschien waren beiden wel gereformeerd of fans van een bepaalde band, waarom wordt dat niet vermeld?
Telegraaf, 17 december 2013: De arrestanten worden verdacht van onder meer witwassen, afpersing, wapenbezit en het exploiteren van hennepkwekerijen. Maar zijn ze ook veroordeeld? Tot die tijd zijn ze namelijk wel onschuldig!
Telegraaf, 5 november 2013: De betrokkenheid van motorclub Satudarah bij s werelds grootste cybercrime is omvangrijker dan gedacht. Dat bleek gisteren bij de zitting tegen Eddy en zijn Haagse moeder Willemina Z. Wat heeft Satudarah met een individu te maken? Daarbij, 170.000 euro is een hoop geld maar als je na gaat dat wereldwijd de schade in 2013 door Cybercrime wordt geschat op minstens 300 miljard (bron Infosec) dan is de kop redelijk tendentieus.