Haïti na Matthew (002)

19 december 2016
Hits: 600

Bericht met een randje. Vanochtend mochten we vernemen dat de dooienteller op Haïti nu al op 339 staat. And still counting. Die Matthew wordt bedankt. Gelukkig hebben we de Clinton Foundation nog en de gokvehikels van onze eigen Boudewijn Poelman. Anders konden de Haïtianen die wel het vege en lege lijf konden redden het wel schudden.
Leuke brug voor Ioors: Begin 2014 waarde in het zuiden van de USSA en Mexico plotseling de gele draak door de citrusbomen. Oftewel de citrus greening disease. De oogst ging op zijn rug. De prijzen rezen de schil uit. Bijvoorbeeld die van limoenen. En dat had uiteraard ook gevolgen voor de prijs van limoenolie. Voor de komst van de draak deed een metrische ton van die olie al decennia zo'n 15000 dollar. Daarna gierde de prijs in een paar maanden tijd naar rond de 50.000 dollar. Mag het een onsje meer wezen? Nou zullen mensen die dagelijks hun karretje bij de super vullen van deze problematiek niet lang wakker liggen. Maar de producenten van geurtjes en smaakjes wel. Want of het nou gaat om WC-eend of hopjesvla, je hebt aan de basis limoenolie nodig om er wat fatsoenlijks van te maken. Als we het goed begrepen hebben.
Een van de belangrijkste producenten in dit geurige en smaakvolle veld is Firmenich International uit Genève. Die zette een stel studenten van de universiteit van Sankt Gallen aan het werk om uit te vogelen hoe de firma Firmenich minder afhankelijk kon raken van de nukken van de draak. Een van de uitkomsten van de studie was om ook elders limoenbosjes te planten. Exclusieve bosjes. Bijvoorbeeld op Haïti. Hoe kom je erop.
Nou wil het toeval dat geile Billy in januari van datzelfde jaar een speech had gehouden bij de Fragrance Foundation. Een Europees overkoepelend orgaan in deze business, waar Firmenich ook lid van is. Billy deed dat niet voor niks. Hij kreeg 260.000 dollar voor die babbel. Kort daarna werd de Clinton Foundation benaderd door David Shipman, het baasje van Firmenich USSA en onderbaasje van Firmenich's liefdadigheidsafdeling (jawel). Onderwerp van gesprek: het planten van exclusieve limoenbosjes in Haïti. Het duurde niet lang of de Geneefse geuren en smaakjesclub maakte 200.000 dollar over naar de Acceso Peanut Enterprise Corporation en 175.000 dollar naar Small Holders Farmers Alliance. Allebei stevig gelieerd met het goeiedoelenapparaat van de Clintons. En wat denkt u? Helemaal goed. Op advies van de pindaboys hebben de kleine boertjes vorig jaar 20.000 exclusieve limoenboompjes geplant. Waar de winst heengaat? Wat dacht u? Begrijpt u nu een beetje waarom wij steeds die kale goeiedoelenkraaier voorbij zien komen op de glazen tiet? Juist. Stay tuned.


 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
19 december 2016
Aantal keren bekeken: 600
Haïti na Matthew

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch