Van Brussel naar Sjanghai (002)

02 maart 2017
Hits: 356

donderdag 19 december-2013
Hij heeft er langzamerhand de balen van. Van vijftig jaar ouwehoeren om asseblieft bij de EU te mogen horen. Dus wat doet Recep Erdogan? Hij zoekt aansluiting bij de SCO aka de Shanghai Five: Rusland, China, Uzbekistan, Tajikistan, Kazakstan en Kirgizië. Logisch dat ie eilie krijgt in eigen land. Het begon al met een “spontaan” groen protest tegen het kappen van een zootje bomen ten behoeve van een winkelcentrum op het Taksimplein in Istanbul. De vooral jonge demonstranten vonden het een typisch voorbeeld van het groeiende despotisme van Recep aka “de Farao”. En ze kregen steun bij een ouwe buddy van de president, de door de CIA en allerlei enge Amerikaanse hulpinstituten gesteunde madrassenfabrikant Fetullah Gülen (1).
Maar niet alleen van buitenaf wordt er aan de troonpoten van Recep gezaagd. Ook van binnenuit. Zo zijn een paar dagen geleden zoons van drie ministers uit zijn kabinet door smurfen opgepakt onder beschuldiging van corruptie in de sector van land- en stadsontwikkeling en het smokkelen van goud. Daarnaast waren ook medewerkers van een paar ministeries en ene Mustafa Demir, burgemeester van Istanbul's Fatih-district en CEO van de staatsoutfit Halkbank, het haasje.
Die arrestaties maken het allemaal niet gezelliger voor Erdogan en het wachten is op Oekraiense toestanden. Niet aangevoerd door een bokser als Klytsjko, maar door een populaire voetballer: Hakan Sukur. En dan is matchfixing dichtbij. Maar de CIA staat voor niets. En zeker niet als er ineens een haar in de geopolitieke soep blijkt te drijven. Stay tuned.

(1) We hebben het al heel vaak gehad over deze Turkse kanenbraaier uit Pennsylvania. Dus stap op de zoekmachine en leef u uit.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 maart 2017
Aantal keren bekeken: 356
van brussel naar Sjanghai

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch