Skip to main content

IJskoud de beste

zondag 3 februari-2013
Augustus 2011. Op IJsland arriveren twee heren uit de USSA. Wat niemand weet: het zijn smurfen van de FBI. Ze hebben opdracht om zoveel mogelijk materiaal te verzamelen over Wikileaks, dat in IJsland alle ruimte heeft gekregen om zijn zegeningen over de wereld uit te storten. En we hoeven elkaar geen mietje te noemen, de lamstralen hadden het uiteraard vooral gemunt op parlementslid en activiste Birgitta Jonsdottir en journalist en Wikileakswoordvoerder Kristin Hrafnsson. Daartoe hadden ze naar alle waarschijnlijkheid een afspraak gemaakt met een ouwe medewerker van lekkageclub.
Nou weten we het niet zeker, maar IJsland lijkt ons typisch een land waar je al gauw boven de gletscher uitsteekt als je op je gemakkie aan het snuffelen bent. Dat gebeurde in ieder geval wel met de twee Amerikaanse onverlaten. Na ontdekking gierde meteen minister van Binnenlandse Zaken Jonasson in de gordijnen. Hij gaf zijn eigen smurfemarij opdracht geen enkele medewerking aan de twee FBI-collega’s te verlenen. Als er zo nodig iemand verhoord moest worden dan was dat een taak van de IJslandse smurfemarij en van niemand anders. Verder liet hij het FBI-hoofdkwartier weten not amused te zijn en of ze zulke grappen in de toekomst niet meer uit wilden halen.
Een man naar ons hart, die Jonasson. Zien we ons mannetje Plasterk nog niet zo gauw doen. Laat staan ons vermaarde Amerikaanse kontenlikkersduo Ivo en Fredje. IJsland? IJskoud de beste.

Klik hier om uw reactie toe te voegen