Skip to main content

Joke Kaviaar (001)

29 januari 2019

zondag 18 september-2011
We hebben in Kleintje Muurkrant regelmatig gedichten, teksten en oproepen van Joke Kaviaar overgenomen en zullen dat ook zeker blijven doen. Joke is in de ochtend van afgelopen dinsdag (13 september) gearresteerd wegens "opruiing". Tijdens haar gevangenschap is zij in volledige beperking geplaatst bij de Nationale Recherche in Zwolle. Niet alleen is zij gearresteerd, er heeft ook een grondige huiszoeking plaatsgevonden in haar woning. Bij de huiszoeking zijn alle communicatiemiddelen en opslagmedia, zoals computers en telefoons in beslag genomen. Joke is afgelopen vrijdag (16 september) weer vrijgelaten. Ze laat weten dat het goed met haar gaat en nog steeds even strijdvaardig is. Zij zou teksten op haar website hebben geplaatst die aanzetten tot het plegen van misdrijven. Het openbaar ministerie meent in die teksten onder meer te lezen dat zij oproept tot het onschadelijk maken van de ministerraad.
Haar advocaat Willem Jebbink stelt daar tegenover dat hier sprake is van vrije meningsuiting die binnen de grenzen van de wet blijft. Jebbink: "Cliënte doet beslist geen oproep tot geweld. Dat maakt de officier van justitie er van. Het gaat hier om de vrijheid van meningsuiting. Dat is een kostbaar goed. Het Europees hof voor de rechten van de mens geeft een ieder het recht om te shockeren, aanstoot te geven en opschudding te veroorzaken. Juist de context waarin cliënte haar mening uit is hier van belang. Een ieder die haar internetcolumns leest snapt dat zij zich bedient van overdrijving en provocatie als stijlfiguur. Dit dient maar een doel, namelijk het publiek duidelijk te maken hoe het gesteld is met het asielbeleid in ons land. Het zijn juist mensen als mijn cliënte die ons bij de les houden".

Voor meer informatie zie Indymedia, de website van Peter Storms en uiteraard die van Joke Kaviaar zelf. Lees ook het absurde persbericht van het Openbaar Ministerie en zoek en lees haar teksten via het zoekapparaat van 't Kleintje.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
29 januari 2019