Kafka in Zeist (014)

11 januari 2017
Hits: 647

donderdag 1 april-2010
Die Dijnselburg in Zeist weet wat. Eerst een complete guerilla-oorlog over het gemeentelijk verbod van vette happen in het zwembad met op de achtergrond vastgoedgeneraal Dick Wessels. En vervolgens de huisvesting van een compagnie Poolse gastarbeiders in een woud van illegaal opgetrokken chaletjes op een aan Dijnselburg grenzend terrein. Zoals u inmiddels weet wekte dat laatste de woede van aanpalende bewoners die via de kadi hun gelijk haalden. Die chaletjes moesten weg op straffe van 50 roodjes per week met een maximum van 3 tonnetjes.
Dat was vorig jaar. Ondertussen is er geen hol gebeurd. In arren moede wendden twee strijdlustige bewoners zich in februari van dit jaar tot vrouwtje Verbeek-Nijhof, akela van de VVD-fractie in de gemeenteraad met de volgende mail. Komt ie:

"U bent fractieleider van de VVD in Zeist, de partij waar wij al jaren onze stem op uitbrengen. Nu de verkiezingen voor de deur staan hebben wij een zaak waarvan wij erg benieuwd zijn hoe de lokale VVD hierin staat. Wij zullen u de situatie schetsen:
Wij zijn woonachtig aan de Amersfoortseweg in Zeist (direct grenzend aan camping Dijnselburg). Wij hebben hier altijd met veel plezier gewoond, echter zoals u wellicht weet is sinds eind 2008 het campingterrein in handen van projectontwikkelaar Hans Achterberg.
Deze projectontwikkelaar heeft in heel korte tijd het terrein inclusief gasten "schoongeveegd" en in een paar weken tijd (eind 2008) ruim honderd chalets illegaal geplaatst op het terrein (zonder vergunning van de gemeente) en hier al ruim 1 jaar illegaal 400 voornamelijk Poolse arbeiders gehuisvest. Het lijkt wel een arbeiderskamp. Echt een schande dat dat allemaal kan in een nette gemeente als Zeist.
Wij hebben direct in eerste instantie hierover ons beklag gedaan bij de nieuwe eigenaar. Deze heeft direct daarop aangegeven te willen praten over de koop van ons pand en de grond. De nieuwe eigenaar heeft het plan om woningbouw te gaan realiseren en was geïnteresseerd om ons pand te kopen. Hij heeft makelaar Nassau uit Zeist ons huis laten taxeren. Wij hebben uiteraard ook ons huiswerk gedaan en zijn uiteindelijk niet tot overeenstemming gekomen (bod en voorwaarden waren belachelijk ten opzichte van de werkelijkheid) (1).
Hierop hebben wij besloten onze belangen te beschermen en de klachten aanhangig gemaakt bij de gemeente nadat wij eerst projectontwikkelaar Achterberg meerdere kansen hebben gegeven om aan onze eisen tegemoet te komen. Zo gezegd zo gedaan. Wij zijn nu bijna anderhalf jaar met de gemeente bezig om de illegale plaatsing van de bouwwerken en de illegale bewoning ervan te laten beëindigen, onnoemelijk vaak telefonisch en schriftelijk contact gehad met wethouder Gudde en weet ik veel hoeveel afdelingen van de gemeente om aan te geven dat wij hiervan veel overlast ondervinden. Tevens is de politie al meerdere keren langs geweest en heeft de misstanden die plaatsvinden allemaal opgemerkt, genoteerd en doorgegeven aan de gemeente. Werkelijk bizarre dingen die op het terrein achter ons plaatsvinden.
Wij hebben het gevoel dat wij van het kastje naar het muurtje worden gestuurd. Bouw en Woningtoezicht langs laten komen die ook aangeven niks te kunnen doen behalve wat de gemeente al doet. Terwijl 1 van de chalets op nog geen 50 cm van onze woning is geplaatst en zich daar de slaapkamer van een van onze kinderen bevindt. Werkelijk te bizar voor woorden dat dit allemaal getolereerd wordt.
Het is een behoorlijk dik dossier aan het worden en wij krijgen het idee dat we niet verder komen. Zeer recentelijk hebben wij een oproep bij de gemeente gedaan tot bestuursdwang ter handhaving van de verordening die illegale bouwwerken en illegale bewoning verbiedt. Er loopt vanaf 25 oktober 2009 een dwangsom van 50.000 euro per week die de eigenaar ook gewoon niet betaalt (waarom zou je ook als er twee keer zoveel huur uitkomt!).
Ook op ons verzoek hebben wij tot op heden niets vernomen, behalve een bevestiging van de gemeente dat ons verzoek in behandeling wordt genomen. Het loopt wat ons betreft bijzonder uit de hand. Wij hebben het idee dat er zaken zijn die wij niet weten en snappen werkelijk niet dat dit al ruim anderhalf jaar zo kan voortduren, terwijl je als je op niet legale wijze een aanbouw plaatst handhaving direct op gang komt. Wij krijgen dan ook het gevoel dat er meer speelt. Wellicht dat u daar meer van weet.
Vandaag hebben wij een oriënterend gesprek gehad met een advocaat om te bezien hoe wij juridisch tot actie kunnen overgaan. Voor ons is namelijk de maat vol. Tevens overwegen wij de media in te schakelen om duidelijk te maken dat er hier dingen gebeuren die echt niet kunnen. Wij zijn erg benieuwd of u (en dus de VVD) aangaande dit onderwerp een standpunt heeft en of u wellicht meer weet
".

Ach ja, je hoopt altijd nog dat iemand die je kiest om voor je belangen op te komen ook echt iets voor je doet als het nodig is. Maar de correspondentie die op het bovenstaande epos volgde spreekt boekdelen. Stay tuned.

(1) Waar u dat meer gehoord heeft? Nou, in de serie Masterplan. Ook daar staan een paar sterke staaltjes van Nassau Makelaars vermeld.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
11 januari 2017
Aantal keren bekeken: 647
Kafka in Zeist

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch