Skip to main content

Spaanse steekjes (004)

02 maart 2017

maandag 4 februari-2013
Die Rajoy maakt hem. Hij ontkende afgelopen weekend voor de Spaanse glazen tiet, dat hij ooit steekpenningen of zwarte aanmoedigingspremies had ontvangen. En om te bewijzen was hij bereid om zijn hele boekhouding open te pletteren. Wij twijfelen er niet aan dat die inmiddels kloppend is gemaakt. En wij staan daarbij niet alleen: driekwart meloen Spanjaarden hebben hem ondanks zijn aanbod al schriftelijk verzocht om op te sodemieteren.
De causerie van Rutte’s collega lijkt op een poging tot vooruitverdedigen, alleen krijgt ie de bal niet weg uit het strafschopgebied. Zoals eerder vermeld is die bal daar terechtgekomen door Luís Barcenas, de voormalige penningmeester van Rajoy’s Partido Popular, en bevatte lijsten van geheime betalingen aan de hoogste partijbonzen tussen 1997 en 2009. Afkomstig van grote muchacho’s uit het Spaanse bedrijfsleven, die daar graag wat vergunninkjes voor terugzagen. Toegegeven, de betrokken bonzen staan vermeld met initialen en af en toe een kleurrijke bijnaam. Maar je hoeft geen intensieve studie criminologie te hebben gevolgd om de identiteit van de ontvangers te achterhalen. Dat vindt procureur generaal Eduardo Torres Dulce blijkbaar ook, want hij heeft besloten een diepgaand onderzoek in te stellen naar aanleiding van de laatste onthullingen. Die moet dus goed uitkijken, anders gaat ie dezelfde weg als Baltasar Garzón, die in 2009 al aardig gevorderd was bij zijn onderzoek naar de “Gürdel”-affaire (1). Ook klokkenzwengelaar Bacera en de voormalige PP-hotemetoot Fernando Correa kunnen het beste een paar flinke achteruitkijkspiegels ter hoogte van hun oren laten monteren. Al viel laatstgenoemde in 2004 plotseling in ongenade en zeilde hij in 2010 achter het gaas.
Nu we het toch over Correa hebben. In zijn toptijd niet zo’n lullige hotemetoot. Hij was verantwoordelijk voor het kickbacks-voor-vergunningennetwerk en verwierf daarmee een belangrijke positie binnen de PP. Zo trad hij bijvoorbeeld in 2002 op als best man van motorsportmagnaat Alejandro Agag bij diens huwelijk met een dochter van toenmalig PP-premier Aznar in een van de zalen van het koninklijk paleis in Madrid. Verder had hij ook alle festiviteiten rond dit huwelijk verzorgd en prominente gasten, onder wie Rupert Murdoch, Tony Blair en koning Juan Carlos, in de vette watten gelegd. Allemaal keurige heren. Fernando kan dus het nodige vertellen aan pg. Dulce. Of hij het ook doet is een ander verhaal. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 3 dd. 2 februari 2013. Opvallend: in datzelfde jaar verzocht Rajoy aan Barcelas om de irreguliere betalingen aan de PP-functionarissen stop te zetten.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 maart 2017
Spaanse steekjes