Skip to main content

Van Estoril naar Zandvoort (092)

20 december 2016

donderdag 12 juli-2012
Dat belooft wat. Over een paar weken komt in Portugal de Casa Pia-zaak opnieuw voor de kadi. Grootscheeps. Voorzover die zaak bij u door het zeefbeen is gezakt: Casa Pia is een tehuis in Lissabon, waar minderjarige wezen en koters uit arme gezinnen jarenlang stelselmatig sexueel werden gekoeieneerd. Niet alleen binnen de muren van het stijf katholieke instituut zelf, maar ook bij uitwedstrijden in luxe villa’s en andere weelderige onderkomens. Soms onder invloed van drugs, soms van alcohol. Tijdens deze zieke hopsseances werden de slachtoffertjes op beestachtige wijze gemolesteerd en daarna naar ziekenhuizen vervoerd om opgelapt te worden. Bij tijd en wijle werden van deze gebeurtenissen enerverende filmshoots gemaakt voor de zogenaamde “magic circle”. Een geheime vereniging van rijke koterkruipers van zowel binnen als buiten de Portugese landsgrenzen. Een van die shoots is onlangs teruggevonden bij een rukker in Parijs en maakt nu onderdeel uit van het nieuwe gerechtelijke dossier (1).
Een aantal slachtoffers die een paar jaar geleden in de openbaarheid traden worden bij de ophanden zijnde zaak vertegenwoordigd door mr. Pedro Namora, die zelf ook een tijdje in Casa Pia heeft doorgebracht en daar getuige was van 11 verkrachtingen. Hij wordt al heel lang bedreigd met dingen die je niet mee wil maken, waarbij zelfs zijn kinderen een rol spelen. Niet zo verwonderlijk. Namora: “Portugal is een paradijs voor pedo’s. Als alle namen naar buiten komen zal dat een aardbeving in het land veroorzaken. Er is sprake van een massief, soepel functionerend netwerk dat zich uitstrekt van de regering tot aan de juridische wereld en de politie. Het gaat om een enorm en uiterst invloedrijk netwerk. Magistraten, ambassadeurs, politiefunctionarissen, politici, ze hebben allemaal kinderen betrokken uit Casa Pia. Het is bijzonder moeilijk om dit netwerk te slopen. Deze lieden beschermen elkaar, omdat bij de arrestatie van één van hen de rest volgt. Dat willen ze ten koste van alles voorkomen en de zaak in de doofpot houden”.
Ondanks het lichte pessimisme van Namora is er toch hoop. In 2010 verdwenen namelijk al zes leden van voornoemde “magic circle” voor een flink deel van hun verdere miserabele leven in een kruipruimte. Wie volgt? Stay tuned.

(1) Vgl. de story over de film die door leden van de Gentse loge zou zijn geproduceerd bij de martelingen van Julie Lejeune en Melissa Russo en ergens in een Vaticaanse kluis zou zijn beland. Zie daarvoor de serie "Dutroux revisited".

Klik hier om uw reactie toe te voegen
20 december 2016
Van Estoril naar Zandvoort