De Russische familie (008)

dinsdag 15 maart-2005
Drie filialen van banken in Marbella liggen op de barbecue van het internationaal onderzoeksteam, waartoe ook jongens van onze eigen FIOD behoren. De leidinggevende figuren van die drie doorgeefluiken hebben namelijk jarenlang verzuimd om bij de instanties aandacht te vragen voor de enorme irreguliere geldstromen die bij hen uitmondden.

Je zou zeggen dat bij dat al te ruimhartige trio minimaal één bank zit die hier in Nederland actief is. Want de uitgeklede Russische oliegigant Yukos, dat toch al zijn zetel heeft op het bekende adres Locatellikade 1 in Amsterdam, maakte gebruik van een Nederlands bedrijf om te investeren in Zuid-Spanje. Via een dochter van dat bedrijf ter plekke. Meestal in vastgoed.

Volgens journalistieke bronnen zou het gaan om een bedrijf dat zowel bij de KvK in Den Haag als in Haarlem ingeschreven staat.

Hoe dit ook zij. De geldstroom van het afgeroomde Yukos-geld liep vanuit Nederland naar Zuid-Spanje en nou kan je wel eens bundeltje in je kontzak doen, maar voor de bulk heb je nou eenmaal banken nodig. Banken die wel eens een oogje dichtknijpen. Het merendeel dus.

Inmiddels viel uit de schaarse informatie van de verzamelde bromsnorren in Marbella te destilleren dat er sprake zou zijn van een dubbele boekhouding. Tjuchems kaassie voor die Nederlandse FIOD-jongens natuurlijk. Die hebben op dat gebied net een enorme ervaring opgedaan.

De ontwikkelingen in Marbella en wijde omgeving hebben niet alleen hun weerslag in Spanje maar bijvoorbeeld ook in Londen. Daar heeft een heel squadron aan Yukon-medewerkers, dat als een gemotoriseerde troika onder de rokken van moedertje Rusland is weggespoten toen het nog kon, politiek asiel aangevraagd onder de rokken van Elisabeth II of eventueel Camilla I. Dat zal hun verder borsjtjsj zijn.

Over die aanvraag moet binnenkort worden beslist. Maar er zouden aanwijzingen zijn dat zij een rol hebben gespeeld bij de witwasoperatie aan het Andalusische strand en als dat zo is dan kan zo’n pruik-met-bef combinatie zomaar besluiten ze een enkele reis gulag aan te bieden.

Sjpannend allemaal, heel sjpannend. En zo hoort het ook. Stay tuned.

De Russische familie

  • Hits: 390
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch