Brieven uit de nor (013)

dinsdag 27 december-2005
Er blijft info bij ons binnendruppelen over bekende en minder bekende kindervrienden uit het Knokke-Heist van graaf Leopold Lippens. De burgemeester die wij in verband met zijn passie voor jeugdigen zo uitgebreid hebben geknipt en geschoren in de serie “Adel verplicht” (1). De laatste druppel tot nu toe had een licht correctioneel karakter en ging over de man die in Piet van Haut’s dossier voorkomt onder de naam André van Volksem. Ooit een topscheidsrechter in de Belgische voetballerij, die mede vanwege afwijkende roerselen achter zijn gulp zich niet beperkte tot het beroeren van zijn fluit in de hoogste klasse, maar ook grote interesse koesterde voor jeugdige talenten.
André blijkt volgens een herderlijk schrijven van een van onze trouwste Vlaamse lezers geen Van Volksem te heten maar André Jozef Luc van Volcem en te zijn opgericht in augustus 1942. En we kregen meteen geheel gratis en voor niks er een stukje uit André’s carrière bijgeserveerd.
Zo heeft hij een wetenschappelijke opleiding genoten op een broederschool en met een sabel gerammeld op de Koninklijke Kadettenschool in Laken. In 1965 trad hij in dienst van de Algemene Spaar- en Lijfrente Kas, in 1970 werd hij adjunct-baasje van het filiaal in Kortrijk, in 1972 baasje van het filiaal in Brugge-Sint Andries en in 1976 kreeg hij de kroon op het hoofd gedrukt in Knokke-Heist.
Een geslaagde meneer dus. Een gewaardeerd lid van de Belgische samenleving. Maar dan wel een die je volgens Piet van Haut kon bellen als je zin had om je eens lekker uit te leven met wat vers vlees. En mocht je André niet kunnen bereiken en je aandrang was hoog, dan kon je binnen dit frisse circuit ook terecht bij pretparkbestuurder Jo Lintel of galleriehouder Leon Cafmeyer (alias meneer Pol), die naar verluidt sinds zijn naam in deze kolommen opdook onze site met enige regelmaat bezoekt.
Het is allemaal met de mantel der kinderliefde bedekt. Maar dat wisten we al. Neemt niet weg, dat het wat ons betreft de moeite waard blijft om dit stukje geschiedenis te schrijven. Vooral ook omdat dit nooit in de geschiedenisboekjes terechtkomt. Stay tuned.

(1). Zie voor deze serie onze Followup-site.

Brieven uit de nor

  • Hits: 395
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch