Skip to main content

Groetjes uit Athene (009)

27 juni 2017

Een veer in onze achteruitgang. Nee, we doen hem er zelf wel in. In de vorige aflevering spraken we het vermoeden uit, dat de tot levenslang veroordeelde Makis Yannousakis vanuit zijn kerker iets wilde zingen over Evangelis Marinakis. De reder die over een groeiende invloed binnen de Griekse media beschikt en tussen de bedrijven door ook nog het baasje is van 2 voetbalclubs (Olympiakos Piraeus en Nottingham Forest), in de gemeenteraad van Piraeus zit en zich laat gelden binnen de gokfirma Interlot (1). Druk ventje dus, die Evangelis, en je snapt gewoon niet waarom hij nauwelijks zijn bovenste broeksknoopje dicht kan krijgen. Hoe dan ook, Makis wilde inderdaad een interessant boekje opendoen over de rol die Evangelis zou hebben gespeeld bij het klassieke treurspel rond het schip Noor 1, dat in 2014 in Griekse wateren werd aangehouden met 2,1 ton Afghaanse hero aan boord (2). Makis zeilde later in verband hiermee eerder genoemde kerker in. Daar vernam hij dat een flink aantal buiten gebleven betrokkenen tegen hun wil de Styx waren over geholpen. Bang voor zijn eigen hachie had ie toen het plan opgevat om te gaan zingen en met zijn eerste lied de oren van minister van Defensie Panos Kammenos te strelen. De eerste coupletten gingen over de hoeveelheid hero die de Noor 1 had vervoerd. Geen 2,1 ton, zoals in 2014 officieel naar de media was gebolderd, maar om 900 kilo meer. En dat aantrekkelijke restje negotie zou in handen van Evangelis zijn gemanouvreerd. De veelvraat zou er geen been in hebben gezien om het partijtje door te stoten naar een paar avontuurlijke ondernemers in Servië. Tegen een leuk prijsje. Niks voor niks. Het laatste couplet had betrekking op de illegale oliehandel die Evangelis zou bedrijven in de Perzische Golf.
De bolle ondernemer ontkent in alle toonsoorten, maar het zou ook gek zijn als ie dat niet deed. Volgens hem was het geen toeval dat Makis contact zocht met Kammenos. De regering Tsipras zou bang zijn voor zijn groeiende machtspositie in de Griekse samenleving via de door hem driftig opgekochte media. Tel daarbij op dat er redelijk warme banden bestaan tussen de Griekse versie van John de Mol en de oppositionele Nieuwe Democratische Partij en u begrijpt waarom deze kwestie het Parthenon op zijn pilaren laat schudden en zelfs in Brussel voor onrust zorgt. Spannend. Stay tuned.

(1) Eitje voor onze zoekmachine. Evangelis zou zich overigens op gokterrein niet alleen met IT-kunstjes van Interlot hebben beziggehouden maar ook met matchfixing.
(2) Zie vorige aflevering.

Eveline Geilenkirchen
Hele boeiende serie, net als 'Balletje, balletje'!

Intralot was mijn werkgever. Enkele maanden na publicatie van het Volkskrant-artikel, werd ik plotseling weggewerkt met bedreigingen, valsheid in geschrift & zelfs 'n poging tot omkoping van 'n bevriend oud-collega.

De gekkigheid ging na ontslag door: zo werd 'n collega bijv. gevraagd inzicht te verlenen in prive correspondentie met mij. Recent werd ik 'gecatfished', wat vrijwel zeker is gedaan door mijn voormalig baas.

In aanloop naar mijn ontslag, dreigde de Intralot baas mij juist in verband te brengen met drugs & afpersing... Kreeg ik bijv. een bericht als:
"The bad side for this is that I'll have to defend, or even say that you were blackmailing me all these years. I corellate your behavior with drugs"....

Ik heb vanochtend een paar Intralot-baasjes gewezen op de leuke artikelen op deze site. Kan geen kwaad... maar mocht een van jullie binnenkort worden 'gecatfished': denk dan ook eens aan de Grieken. ;)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
27 juni 2017
groetjes uit Athene