Skip to main content

Oeps (001)

14 maart 2017

vrijdag 23 december-2005
Denis Donaldson is minder bekend dan Ronald McDonald; althans in dit land. In Noord Ierland ligt dat iets anders, want Denis is daar een van de leiders van Sinn Féin (zeg maar de niet gewapende tak van de IRA) in het Noord Ierse parlement. Hij was sinds de jaren tachtig één van de vertrouwelingen van Gerry Adams en Martin McGuiness. Eind 2002 werd Denis ervan beschuldigd de andere politieke partijen in het parlement te hebben bespioneerd. Dat leidde tot het opheffen van het parlement en het opnieuw besturen van het gebied door Londen.
Nou ja, oude koek allemaal. Tot vorige week vrijdag, toen maakte Denis bekend dat hij al een kleine 20 jaar werkte als agent voor één van de Britse veiligheidsdiensten en de Noord Ierse politie. Zijn loyaliteiten lagen daar en niet bij Sinn Féin of de IRA. Denis werd ondervraagd door de eigen veiligheidsdienst van Sinn Féin (o.a. door zijn schoonzoon) en noemde andere leden als mede-agenten. Bovendien verklaarde hij dat hij in de jaren tachtig werd gechanteerd door de veiligheidsdienst en sindsdien door hen werd betaald. Inmiddels is Denis de partij uitgezet en weggevlucht uit Noord Ierland.

Nu is al langer bekend dat MI5 en MI6, alsmede militaire veiligheidsdiensten een soort Bush-achtige benadering van de wet hebben. Die geldt voor anderen, niet voor hen. In de afgelopen dertig jaar kwam het ene schandaal na het andere aan het licht, met als tot nu toe laatste het “Stakeknife” schandaal. Freddy Scappaticci, alias Stakeknife, was één van de topmannen van de interne veiligheidsdienst van de IRA. Die moest de IRA beschermen tegen infiltratie. In 2003 bleek Freddie ook al op de loonlijst van een Britse veiligheidsdienst te staan. Ook Freddy heeft Noord Ierland trouwens verlaten.
En niet alleen in Noord Ierland staan politici onder verdenking, recentelijk kwamen er in Schotland beschuldigingen van infiltratie door de ‘Special Branch’ binnen de Scottish National Party (SNP). De SNP staat voor onafhankelijkheid van Schotland.
Gelukkig is dat allemaal niet het geval in Nederland, dat heeft P.J. de Vries met zijn tapes wel “bewezen”. Alhoewel, van de oorspronkelijk genoemde infiltratie van PvdA en D66 in het Rotterdamse liet hij in zijn programma niet veel horen. Nee, je moet je wel betrouwbaar tonen toch.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
14 maart 2017