SGS (004)

26 maart 2017
Hits: 349

donderdag 3 februari-2005
En jawel. De vlammen onder Kofi Annan’s kruis worden hoger. Vandaag komt een tussentijds rapport uit over het schandaal rond het olie-voor-voedsel programma dat in 1996 van start ging om de Irakese bevolking te behoeden voor de allerergste gevolgen van de rigoureuze afgrendeling van Saddam’s zandbak. Een heel stel VN-functionarissen zouden volgens al eerder uitgelekte gegevens niet vies zijn geweest van meegepikte graantjes. Daarnaast zouden dienstverlenende ondernemingen niet vrij zijn geweest van avontuurlijk boekhouden.

Tot die laatste categorie zou Cotecna behoren. Een naar corruptie geurende Zwitserse onderneming die de in- en uitvoerpaperassen in Irak moest bijhouden. Een van haar employé’s wasKojo Annan, de zoon van. Aanvankelijk werd bericht dat die in 1999 afscheid van Cotecna had genomen. Technisch bleek dat juist te zijn, maar na zijn vertrek werd hij vrolijk doorbetaald door zijn ex-werkgever. Naar verluidt om te voorkomen dat hij naar de concurrentie zou overstappen.

Neemt niet weg dat hij in die schemerachtige positie in 2001 betrokken was bij de oliedeal tussen Irak en Marokko, waarbij hier en daar wat onoirbaars zou hebben plaatsgevonden.

We moeten er niet raar van opkijken als Kofi struikelt over de strapatsen van zijn zoon. Want dit is natuurlijk van een andere orde dan in het voorbijgaan wat knijpen in de kont van een medewerkster. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 maart 2017
Aantal keren bekeken: 349

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch