Skip to main content

Gluren door de “die van boven”

22 januari 2018

Er zijn nog grenzen, je kunt wel roepen “licht aan” en het licht in de kamer gaat branden of in de trein de verwarming thuis hoger zetten; maar de kreet “biefstuk medium” levert nog geen biefstuk op. Wel handig toch, dat licht aan zonder een knop te moeten omdraaien, gemak dient de mens. Het leven is al zo veeleisend, werk, faceboek, twitteren, pfff. Toch zijn er schaduwzijden aan ogenschijnlijk normale moderne gebruiksvoorwerpen. Nee we zullen het niet gaan hebben over de smartphones, dat is een verhaal apart.

Neem de X Box. Leuk speeltje met ingebouwde camera en microfoons. Die sturen permanent het geregistreerde geluid en beelden naar de servers van microsoft. Inmiddels kan de reactiesnelheid, de leercapaciteit en de emotionele toestand van de speler(s) worden gescand en doorgegeven. Stemgeluid kan worden teruggebracht tot individuen en gezichtsherkenning is ver ontwikkeld.

En gone but not forgotten zoals ze in de VS zeggen, Samsung. Je weet wellicht nog die korte heisa toen bleek dat samsung tvs, indien verbonden met het internet, allerlei gebruikersdata doorgaven? Dank zij Wikileaks (die kremlintrollen) werd publiek gemaakt dat de CIA, door middel van “weeping angel” de camera kon bewerken, zodat die permanent aan bleef staan en kon registreren wat er in de kamer gebeurde. Handig om bij voorbeeld bewoners van een willekeurige wijk, zeg de Schilderswijk, in beeld te houden.

Google kan in dit rijtje niet vergeten worden. Neem de intelligente rookmelder met ingebouwde camera, die kan vastleggen hoeveel mensen er in de kamer zijn. Of de spraakgestuurde bloemenvaas, die ook al permanent “bewaakt”.

De intelligente masturbator is niet van google, maar die versie geeft bij gebruik ook allerlei intieme gegevens door.

Maar denk positief; na verloren spelletjes, roepen om een pizzabestelling en vermoeid in bed duiken wordt je ‘s ochtends gewekt door een vriendelijke stem die tegen je zegt dat je vandaag een blauwe pil moet nemen, dan kom je gerust en evenwichtig de dag door.

(Voor een uitgebreide versie, in het duits, klik hier).

Klik hier om uw reactie toe te voegen
22 januari 2018