Skip to main content

Gladiolen in Venezuela (028)

26 mei 2015

Jimi Hendrix: “Hey Jo. Where you goin' with that gun in your hand?”. Misschien niet letterlijk, maar die Jo zou zomaar Jo Biden kunnen wezen. In januari van dit jaar wist de huidige vice-directeur van het Witte Gekkenhuis verschillende Latijns-Amerikaanse leiders te vertellen, dat de Venezolaanse regering geen lang leven meer beschoren was. En - kennelijk uiterst belangrijk - met het ruimen van het Maduro-regime ook een eind zou komen aan Petrocaribe. Een hulpprogramma dat ooit werd ingesteld door Hugo Chavez en voorzag in olieleveranties aan bevriende Midden- en Zuidamerikaanse landen tegen vriendenprijsjes. Een hele christendoorn in het oog van Biden, die waarschijnlijk naarstig op zoek is naar een warm plekje voor zijn zoon Hunter nu de vooruitzichten in Oekraïne zo zwaar kutje zijn geworden.
Hoe gek was het in dit licht, dat prez Maduro begin deze maand Biden ervan beschuldigde bezig te zijn een coup in elkaar te hangen? Niet zó gek. En wat gebeurt er twee weken later? Een couppoging. Ingeluid door een bommenbuitje boven Caracas, waarbij onder andere naar goed NATO-gebruik het gebouw van de zender Telesur een beurt zou krijgen (1). Zoals wij bij een vorige gelegenheid al op de site hebben gewurmd zou de explosieve bestelling worden bezorgd door een speciale Tucano Embraer. Een in Colombia gestationeerd Amerikaans exemplaar dat daar zou worden voorzien van Venezolaanse kenmerken en vervolgens naar de Forward Operating Location op CURACAO zou worden overgevlogen (2). In afwachting van het uur-U. Vandaar dat de Venezolaanse regering na de arrestatie van de betrokken Gladiolen de Curacaose tegenhanger vriendelijk verzocht om het opstijgen van zogenaamd Venezolaanse Tucano's te verbieden. En eenzijdig besloot om de activiteiten van de Venezolaanse luchtmacht uit te breiden in de richting van onze buitenwijk. Maar die Maduro is natuurlijk zo gek als een draaideur bij het NS-station in Delft. Mafkees. Stay tuned.

(1) Vgl. het NATO-bombardement op Belgrado in 1999 toen de democratie gered werd door het gebouw van de Servische televisie van frisse lucht te voorzien.
(2) Voor de goeie betrekkingen tussen de Colombiaanse en Curacaose overheid zie ook “Raak? (2)” van gisteren. 

 
Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 mei 2015
Gladiolen in Venezuela