Skip to main content

Gladiolen in Venezuela (025)

23 mei 2015

Het is oorlog. Mag het een economische zijn. Oké. Maar het is een echte oorlog. En die treft niet alleen Rusland, maar ook zijn aanhang. Aan het begin van deze serie hebben wij al uit de spandoeken gedaan, dat er in juni 2013 een Strategisch Plan voor Venezuela in elkaar werd gehangen. Door het met de CIA verbonden Amerikaanse consultancy-vehikel FTI en twee Colombiaanse pressiegroepen uit de stal van ex-president Uribe. Intrigerend onderdeel van dat plan was het creëren van hiaten in de voorraden van buurtsupers en andere Venezolaanse mkb-holen.
De uitvoering van het Plan ging bescheiden van start. Maar toen kwam de coup in Oekraïne en plotseling zag de wereld er heel anders uit. Er werd met sancties gestrooid en later gierde de olieprijs naar beneden. Dat had ook ernstige gevolgen voor Maduro en zijn club. De inkomsten daalden en de zak met dollars om allerlei basisgoederen in te kopen liep snel leeg. Denk je misschien al gauw aan meel, suiker, olijfolie en kip. En dan zit je er niet ver naast.
Maar er is een nieuw probleem opgedoken. Een schrijnend tekort aan condooms. Er waart nogal wat HIV rond ten zuiden van de baai van Maracaibo en dat bracht Maduro een paar jaar geleden tot de belofte wat rubberfabriekjes uit de Venezolaanse grond te wippen. Te laat, want de oorlog begon direct daarna. En nu staan er hele rijen consumenten bij de drogisterijen en apothekers voor de deur om nog gauw wat laatste regenjassies aan te schaffen om niet elke keer genoodzaakt te zijn de kerk te verlaten voor het gezang losbreekt. Op de zwarte markt schijnt een eenvoudig pakkie Durex al 755 dollar op te brengen en daar krijg je nou niet meteen een pronte jongeheer van. 
Inmiddels heeft Maduro al een hele stoot winkeliers uit de gezondheidsbranche achter het streepjesbehang geplakt. Ze worden ervan beschuldigd bewust de verkoop van condooms op een laag pitje te hebben gezet om de sociale onrust te vergroten. De huurder van het Witte Gekkenhuis was vorige week blijkbaar zo in zijn nopjes over de ontwikkelingen in dat vuige Bolivaarse land, dat hij nog een paar hoge Venezolaanse functionarissen op de zwarte lijst zette. Vanwege het schenden van mensenrechten (!!!!). Daarna ging ie even lekker rollebollen met Michelle. Wat? Ja, zonder. Stay tuned. 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
23 mei 2015
Gladiolen in Venezuela