Zeeuwse meisje

Hits: 316

zondag 26 juni-2011
Alhoewel niets veiliger is als kernenergie en we er uiteraard niet buiten kunnen zijn er soms hier en daar wel eens enkele tekortkomingen. Kernenergie is zo veilig dat atoomcentrales alleen verzekerd kunnen worden door de staat (dus gewoon door mensen) en niet door verzekeraars. Anders zijn de premies zo hoog, dat die atoomstroom te duur wordt.
In die permanente strijd om meer euro's voor aandeelhouders en management moet er hier en daar gesneden worden in techniek en veiligheid. Als er dan een "ongelukje" gebeurt dan is er niks aan de hand, totdat blijkt dat er wel iets aan de hand was. Neem nou Fukushima, nee niet nu maar anno 1997. Ongelukje in reactor nummer 3. Het herstellen van dat ongelukje bleek erg gevaarlijk voor de werkers. Zo gevaarlijk dat zelfs in Japan (met corporaties en overheid op één buik) dat niet te doen was. Toen kwam de Zeeuws meisje oplossing, geen cent teveel: dan huren we toch gewoon goedkope buitenlandse krachten in, contractarbeiders. En zo geschiedde. Amerikaanse en Saoedische lassers werden ingevlogen, deden hun klus en verdwenen weer uit het zicht. Zij ondergingen de jaarlijks toegestane dosis (20 tot 25 millisieverts) in enkele dagen.
Tokyo Electric was (en is) de eigenaar van die centrale. En hoe zeer die “veiligheidscultuur” na 1997 is blijven hangen blijkt wel uit het feit dat van de meer dan 3600 mensen die sinds maart werken aan het beheersen en opruimen van de nucleaire troep er 36 onbekend zijn, want Tokyo Electric noteerde geen namen van werkers, alleen de heer A of de heer B. Nooit meer terug te vinden en dus in de toekomst geen relatie met de kernramp.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
Aantal keren bekeken: 316

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch