Get your Bojo working

23 mei 2022
Hits: 710

Door Jan Portein.

In het land waar de blanke top der duinen schittert in de zonnegloed maakt de goegemeente zich even heel druk over gewiste sms-jes van de liegende fietser. Wat had ie nou weer aan wetenswaardigheden weggefrutseld? Als onderdeel van zijn eigen doctrine. Was dat een voorbeeld van de door hem aangekondigde nieuwe frisse wind uit het Torentje en/of aanpalende etablissementen. Of ging het om een doodgewone ouwe scheet? En men vroeg zich af of dat wissen wel kon in een volwaardige democratie, waar bewindslieden geen geheimen onder het parket of elders mogen onderbrengen. Kun je je afvragen of de inhoud van die weggewiste frutsels enigszins in de buurt komt van Hunter Biden's geile correspondentie of het nog steeds geheime briefje van Tony Blair aan onze Jan Peter Lullo aan de vooravond van de in alle opzichten met Oekraine vergelijkbare oorlog in Irak. Waarschijnlijk niet, maar het gaat om het principe.

De liegende fietser is overigens niet de enige democratisch gekozen premier aan de Noordzeekust die met de regels overhoop ligt. Ook achter de white cliffs of Dover is het hommeles. En dan hebben we het niet over het schijt-aan-de-buren-gedruis in de tuin van Downingstreet 10 tijdens de corona lockdown. Nee, dit keer gaat het om allerlei gedoe achter de schermen om de wat Brexit betrof als te soft beschouwde Theresa May te vervangen door hardliner Boris Johnson aka Bojo. Een tot nu toe geheim gebleven initiatief van een “cabal” die ondermeer bestond uit het voormalig hoofd van MI6 Richard Dearlove (what's in a name) en een paar miljardairs. Een staatsgreep? Met een beetje kwaaie wil zou je het zo kunnen zien.

Daarnaast was er nog een andere groepering in het geweer gekomen. Eveneens ten behoeve van Bojo. In dat geval ging het om Sir Yehud Seleg. De campagnebobo van de Conservatieven en dan met name van Boris, die in het dagelijks leven in Londen al jaren zijn boterhammetje met beleg verdient met de (soms via de wasstraat verlopende) handel in kunst, antiquiteiten en steentjes. Vroeger samen met Shlomo Moussaieff, wiens dochter Dorrit tussen 2003 en 2016 first lady van IJsland was dankzij haar huwelijk met president Grimsson. High society dus deze Yehud en Shlomo en we mogen daarom aannemen dat beiden geen vreemden waren voor de Mossad. Terug naar nu. De verzenen van de tot penningmeester van de Tories verheven Seleg worden momenteel tegen de prikkels gehouden in verband met de financiële bijdrage die Bojo en zijn aanhang in februari ontvingen van Seleg. Een bedragje van ruim 630.000 Pond. Die bleken terug te traceren naar diens schoonvader Sergei Kopitov. Een vroegere aanhanger van de democratisch gekozen Oekraiense president Janoekovitsj en tegenswoordig de eigenaar van hotels en vastgoed op de Krim en in Rusland. Moeilijk te wisselen met het beleid dat Bojo momenteel voert jegens Moskou en de oligarchen, maar het gaat om hogere polletiek en dan weten we nu eenmaal niet alles. Misschien zaten er onder de weggewiste sms-jes van de liegende fietser ook wel boodschapjes van Bojo. Serieuze, zoals dat van Tony aan Jan Peter, of luchtige. Zoiets van “Dear Mark. Wil je 'savonds als je in je blote hol voor je piano zit geen Rachmaninoff meer spelen? Dit in verband met onze oorlog in Oekraiene. Love Bojo”.

Goddank weten we niet alles. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
23 mei 2022
Aantal keren bekeken: 710

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch