Nuon en de martelingen

Hits: 331

vrijdag 22 maart-2013
Een zilveren ster, drie bronzen sterren, een vetleren medallie, vier eervolle vermeldingen en een purperen hart. Hebben we het hier niet over een of andere sportheld, maar de Amerikaanse emeritus kolonel Jim Steele. Meneer was tijdens de oorlog in Irak de speciale vertegenwoordiger van Schreibtischmörder Donald Rumsfeld en opperhoofd van het paramilitaire netwerk dat over martelcentra beschikte waar Irakezen at random werden gekoeieneerd om informatie los te krijgen. Al was het bij wijze over de vraag waar de banketbakker uithing. Operation Phoenix, maar dan een tijdje later (1). Oh, en mocht er iemand iets piepen over Genève, schijt aan hebben. Aldus mails die vorig jaar op het net werden gesmakt.
Steele was geen nieuwkomer in deze manier van oorlog voeren. In El Salvador leidde hij indertijd namens de USSA de doodseskaders van de regering op om leden of vermeende leden van de opstandelingenbeweging FNLM te scheren. Het liep uit op een burgeroorlog waarbij 75.000 mensen over de kling werden gejaagd en aan het eind 1 meloen mensen dak- en thuisloos waren.
Daarnaast speelde Jimmy in Nicaragua een belangrijke rol bij de drugs-voor-wapens-deals die deel uitmaakten van de Iran-Contra operatie. Dat werd uiteindelijk een flinke beer op zijn weg naar de top binnen het Amerikaanse leger. Een te grote beer. Maar hij viel buitengewoon in het putje bij een andere Schreibtischmörder. Ene Dick Cheney. En toen die de leiding kreeg over de Amerikaanse ingreep in Panama en de verwijdering van generaal Manuel Noriega parachuteerde hij Steele als liaison tussen de nieuwe Panamese regering en het Amerikaanse militaire apparaat. Bovendien kreeg Steele de opdracht om de smurfenorganisatie daar eens een flinke opknapbeurt te geven.
In 2003 arriveerde onze vriend in Baghdad als burgeradviseur. De oorlog was volgens Bush gewonnen, maar de guerilla was springlevend. Na de komst van generaal Petraeus, die Steele tijdens zijn heilzame activiteiten in El Salvador had ontmoet, kregen de para's alle ruimte en werden ze vanuit Washington ruim gestiekt voor hun geheime arbeid. Dat ze daarbij methodes gebruikten uit de handleiding van Klaus Barbie (2) was no big deal.
Zal u misschien zeggen, weten we allemaal al. Wat moeten we ermee? Die klootzakken komen nooit in Scheveningen terecht. Is zo. Maar wat gebeurde er verder met Steele? Nou, hij werd het baasje van Buchanan Renewals in Genève met nog wat belastingfrontjes in Nederland en Luxemburg en op Guernsey. Een flinke hoeveelheid aandelen waren in handen van een paar Zweedse ondernemingen, waaronder de energiereus Vattenfall. In ons land geen onbekende na de overname van NUON in 2009. Steele's vehikel was werkzaam in Liberia en de aard van die op zich groene werkzaamheden vinden we netjes geëxposeerd in dit artikel van 4 mei 2012. Als je een uitgebreide expertise hebt in het koeieneren van mensen kan je blijkbaar ook wel ergens in de civiele sector aan de slag. Het verlies van Vattenfall op haar Liberiaanse avontuur bedroeg in totaal 170 meloen euro, maar mogelijk waren die in Nederland compensabel. En anders zijn ze misschien verwerkt in de energietarieven van NUON. Wat niet weet wat niet deert. Steele is al een jaar onbereikbaar voor commentaar.

(1) CIA-operatie in Vietnam waarbij duizenden onschuldige mensen werden doodgemarteld.
(2) De beul van Lyon, die tijdens de Tweede Wereldoorlog Franse verzetsmensen op ondenkbare manieren martelde. Na de oorlog was deze in Amsterdam begonnen griezel actief voor de CIA in Zuid-Amerika.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
Aantal keren bekeken: 331

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch