Skip to main content

Georgie

Hits: 320

vrijdag 5 december-2008
Op 28 november was er weer eens een zitting van het parlement in Tiblisi. Op de agenda stond onderandere het onderzoek naar de oorlog met Rusland van augustus jongstleden. U weet wel, de Russische aanval op het vredelievende, westers georienteerde Georgie met die aardige president en zijn Nederlandse vrouw. Die aanval op een (gelukkig: bijna) Navo lid. Nu waren er inmiddels wel berichten dat het allemaal in real life ietsje anders gelopen was dan dat onze media berichtten (zie de rapporten van de daar al jaren actieve EU-waarnemers). Toch blijft het mediabeeld hangen van dat grote dreigende autoritaire Rusland en dat kleine democratische Georgie.
Wat jammer nou dat er gedonder in de parlementaire glazen kwam. De voormalige Georgische ambassadeur in Moskou Erosi Kitmarishvili gaf in een drie uur durende en rechtstreeks op televisie uitgezonden verklaring aan dat hij al in april 2008 op de hoogte gebracht werd van de op handen zijnde Georgische aanval. Zijn lezing was dat hij van Georgische ambtenaren had vernomen dat er een aanval kwam en dat het groene licht hiervoor uit het Witte Huis in Washington was gekomen. Die verklaring leidde tot rumoer, verdachtmakingen aan het adres van de spreker en bijna vechtpartijen in het parlement.

Twee dagen later trad die aardige president zelf op in het parlement. "De vraag is niet waarom Georgie met militaire acties begon, wij geven toe dat wij begonnen". Na die verklaring stond het door Bush en Condaliesje Rice de afgelopen week nog gepushte snelle toetreding tot de NAVO op een ietwat lager pitje.

Klik hier om uw reactie toe te voegen