Skip to main content

Gaat Omtzigt door het stof?

13 november 2017

Twee onbekende (tenminste voor niet-abonnees van de NRC) redacteuren van een ooit 'gerespecteerd avondblad' gebruiken een oud verhaal (juni 2016) om een prominent kamerlid van een zojuist na een moeizame formatie aangetreden kabinet dat over een meerderheid van 1 beschikt beentje te lichten.
Het is bijna onmogelijk de vraag te ontwijken 'Waarom nu?'
Daar kan maar één antwoord op zijn. De positie van Pieter Omtzigt in het CDA, de belangrijkste partner van Rutte's VVD, is aanzienlijk. Na door het partijbestuur naar een onverkiesbare plaats te zijn verwezen vocht hij zich met voorkeurstemmen terug in de CDA-fractie. In het voorjaar haalde hij meer dan 92-duizend voorkeurstemmen. Door deze 'journalistieke actie' wordt Rutte verlost van zijn enige kwelgeest in de zaak MH17. Is althans het doel.
Dat het de bedoeling was om het kabinet direct al van een meerderheid te beroven kan van 'serieuze journalisten' uiteraard niet worden verwacht.
Omtzigt heeft zich per Twitter geexcuseerd. Dat zal niet genoeg zijn voor zijn bloedhonden. Gaat Omtzigt door het stof en schikt zich in de zaak MH17 is de vraag en was ook de inzet van deze 'serieuze journalistieke actie'. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
13 november 2017