Skip to main content

Fuck (096)

07 mei 2016

Een nieuwe lente, een nieuw geluid? Niet in Oekraïne. Wel met veel poeha gepresenteerd als de jonge, frisse premier die het land nodig had. Die Volodimir Groysman. Maar als je op Volodja inzoemt blijkt het toch weer tegen te vallen. Tien jaar geleden werd hij benoemd tot burgemeester van Vinnytsja. Een stad in het westen van Oekraïne met zo'n 350.000 inwoners. Hij was toen 28 jaar en dan ben je toch wel knap jong voor zo'n ketting om je nek. Maar gelukkig had ie zijn vader nog. Die had in de gemeenteraad gezeten en wist hoe de hazen liepen. Er was nog iemand die hem graag terzijde stond: Pietje Poroshenko aka Willy Wonka. Laten we het op een goeie kennis van de familie Groysman houden. Want Willy mag dan heel warm overkomen als ie Reichsführer Juncker staat te tongen, maar dat is meer een gevolg van de liters jajem die beide heren dagelijks nodig hebben om hem in zijn derde versnelling te krijgen dan een centiliter empathie. Dit gezegd hebbende, Pietje had zijn confectieimperium Roshen in Vinnytsja gevestigd en dan is het donders makkelijk als je in het gemeentebestuur je eigen Pinocchio heb zitten. Als dank voor de kranige inspanningen van zijn pupil ten behoeve van Willy's confectievehikel schonk de huidige president de stad een enorme fontein voorzien van muziek, licht en laser. Kon ook wel, want Willy maakte gebruik van de Panamaroute om de jongens van de blauwe brievenbrigade te naaien en onthield daarmee onder andere Vinnytsja van een hele stoot belastingcentjes.
Na de Maidancoup in februari 2014 bezette Groysman eerst een paar ministerpostjes om alvast wat in te lopen in Kiev. In november van dat jaar werd ie tot landdagvoorzitter benoemd als vertegenwoordiger van Willy's politieke rariteitenblok en vanaf die tijd was het een kwestie van tijd.
Alleen Yats lag wat dwars, maar na een stevige greep in zijn kruis ging die uiteindelijk toch gestrekt.
Dat er gezien de onderlinge verhouding tussen Willy en Volodja op korte termijn iets zal veranderen in Oekraïne en een gevecht met de olifanten cq. oligarchen zal ontbranden is hoogst twijfelachtig. Wil overigens niet zeggen dat het gras niet wordt platgetrapt. Integendeel. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 mei 2016