Skip to main content

Fuck (094)

07 mei 2016

Strikt genomen is Oekraïne al een tijdje pleite. Willy Wonka en de zijnen hebben 11 maanden geleden een moratorium uitgesproken over hun buitenlandse schulden. Zowel die van de overheid als die van het bedrijfsleven. In gewone mensentaal: ze hebben besloten om niks meer af te lossen. Denk je als trouwe blauwe brieflikker dat schuldeisers toch niet tot Sint Juttemis met hun handen in hun schoot blijven friemelen. Nou, dat valt nog te bezien. Dat moratorium zou namelijk op 1 juli van dit jaar aflopen. Maar wat besloot de Oekraïense landdag twee dagen na het aftreden van premier Yats? Om dat moratorium voor onbepaalde tijd te verlengen. Oftewel Sint Juttemis. Geeft Willy cs. de tijd om te kijken of er iets te herstructureren valt aan die vette buitenlandse schulden.
De term herstructureren betekent in dit geval schuldeisers zo gek krijgen om geheel of gedeeltelijk een streep te halen door in Oekraïne uitstaande bedragen.
Nou loopt dat plannetje van Willy hier en daar wel averij op. Met name waar het gaat om leningen van Oekraïense bedrijven. Neem bijvoorbeeld Datagroup van oligarchje Oleksander Kardakov. Die had niet in de kieren dat het gemak waarmee hij in het buitenland leningen voor zijn Group kon afsluiten tot de standaardtaktiek van economic hitmen behoorde. Een bedrijf net zo veel leningen in de gleuf duwen tot je zeker weet dat het nooit meer aan zijn verplichtingen kan voldoen en vervolgens voor een goudrenet en een koekoeksei de boel kan overnemen. Binnen Oleksandertje's bedrijf ging het overigens om een economic hitwoman. De in Illinois geboren Natalie Jaresko, die een negen maanden na de Maidancoup van haar ellendige landgenote Fucktoria Nuland en haar nazistische pretoriaanse garde zich tot Oekraïens minister van Financiën liet kronen. Ondanks haar rijkelijk bezwadderde financiële verleden in de USSA. Natalie's onderneming Horizon Capital was al een tijdje minderheidsaandeelhouder van Oleksander's Datagroup en staat nu op het punt eerder vermelde goudrenet en koekoeksei te voorschijn te halen om het telecombedrijf over te nemen.
Die coup mag dan de westelijke geschiedenis zijn ingegaan als de Revolution of Dignity en daar mag je tegenaan kijken hoe je wilt, in de nasleep blijft er maar weinig van die dignity over. En dan hebben we het niet alleen over die meid van Jaresko, maar ook over het voor het op liberale leest geschoeide Vierde Rijk zo gunstige aso-verdrag, dat dankzij één Peil flink aangeschoten is geraakt.
Niet dat daarmee iets wezenlijks is veranderd aan de route die Oekraïne heeft gekozen of liever voor Oekraïne is gekozen. Maar we hebben wel laten zien dat het Vierde Rijk eindig is. Net als zijn voorgangers. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 mei 2016