Fuck (059)

Daar heb je het gelazer al. Kolomoisky's aangenaam bewapende miliciens hebben het pand van UkrTransNafta helemaal niet verlaten (1). Ze zitten er nog. UTN verzorgt het logistieke gedeelte van de olie- en gassector in Oekraïne, waarvan 51 procent van de aandelen in handen zijn van de staat en 43 procent in die van Kolo's Privatbank. Tot voor kort was een meerderheid van zestig procent nodig om met name bestuurlijke veranderingen bij UTN te kunnen doorvoeren. Dankzij een wetswijziging is dat in de helft plus 1 veranderd en de kongsie van president Porochoco maakte meteen van de gelegenheid gebruik om de Kolo-getrouwe directeur Lazorko op straat te zwiepen. Kolo was daar flink pissed over. En bezette de tent. Zoals we al eerder gromden kwamen Poro en Kolo daarna overeen dat de nieuwe directeur geen inzicht kreeg in de boekhouding van UTN. Jammer, anders hadden we misschien deze week al mogen vernemen wat er waar was van het verhaal dat Kolo na de nazi-coup in februari vorig jaar stiekem 675.000 ton olie ten eigen bate had laten wegpompen. Maar je kan niet alles hebben. 
Porochoco zag in de gewelddadige gebeurtenissen in Kiev wel aanleiding voor een flinke boer. Hij liet weten dat het over moest zijn met de milities die oligarchen met hun eigen poen op de been hielden. Die moesten worden ingelijfd bij het officiële Oekrainse leger. Poro kreeg bij dat boeren steun van de Amerikaanse ambassadeur Geoffrey Pyatt, de makker van Fucktoria Nuland. Geoffrey vond dat Kolo de wet van de jungle toepaste en dat dat echt niet kon. Die moet aan een ernstige vorm van geheugenverlies lijden, want onze Geoff was tot zijn neusingang betrokken bij de smerige jungletruukjes op het Maidan in Kiev. Even met je plas naar de dokter Geoffrey. 
Intussen volgen de gebeurtenissen zich in hoog tempo op. De Nationale Garde heeft van Porochoco opdracht gekregen om de jongens van Kolo uit het UTN-gebouw te mieteren. Maar Kolo zou een flink aantal ijzervreters die op dit moment in het zuidoosten de Minsk-overeenkomst aan flarden schieten opdracht hebben gegeven op te trekken naar Kiev. Dus dat kan leuk worden. Daarnaast zou de werkgever van Joe Biden's zoon Hunter hebben voorgesteld om van Oekraïne toch maar een federale staat te maken. Een verrassing? Niet helemaal. Bij een federale staat die hem voor ogen staat zou negentig procent van de belastingopbrengsten binnen de regio's blijven en tien procent naar Kiev worden overgemaakt. Dat zou niet onvoordelig zijn voor Kolo gezien zijn status van gouverneur van Dnjeprpetrovsk, de welvarendste Oekraïnse regio. Kortom, het is en blijft er een haaienvijver en je moet er niet van opkijken als straks de Maidan opnieuw het toneel wordt van Hoekse en Kabeljauwse cq. Chocose en Kolose twisten. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 57 van deze serie dd. 21 maart 2015 

 

Fuck

  • Hits: 417
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch