Fuck (051)

26 mei 2015
Hits: 601

Nee. Clintonbeffer Viktor Pinchuk is niet de enige Oekraïense oligarch die door die verrekte separatisten naar de kloten wordt geholpen (1). Ook de hopman van het nazistische Azov-bataljon, Viktor Kolomoisky, ziet zijn hoopje miljarden stevig slinken. Nog effe en hij ziet zich nog genoodzaakt om naar Israël te verhuizen. Neem nou zijn in Londen gevestigde olie- en gaswinkel JKX, die voor 85 procent afhankelijk is van de bedrijfsresultaten in Oekraïne. Die heeft een gigantische wapper gehad. Door de burgeroorlog, die Kolo zelf mede op gang heeft gebracht in de overtuiging daarmee zijn nering verder te kunnen uitbreiden via een reusachtig schaliegasproject, zijn de aandelen van JKX in een jaar tijd 73 procent van hun waarde kwijtgeraakt. Oftewel een verlies van 250 meloen dollar. Hatsekiedee.
Om het tij een beetje te keren is ie halfweg deze maand een arbitragezaak begonnen tegen de Oekraïense staat. Zit zo. Kiev heft royalties bij de gasproductie. Die bedroegen voor gas dat van boven de 5 kilometer diepte wordt weggehaald 28 procent. Om de bodem van de schatkist van een schaamlap te voorzien besloot het Parlement na de coup van februari 2014 ondermeer om dat royaltypercentage te verdubbelen. Tijdelijk. Maar de maatregel kreeg al gauw een Kokkiaans kwartjesgehalte. Dat kostte ook Kolomoisky's vehikel extra poen. Zo'n 180 meloen dollar en dat deed zeer.
Het baasje ging in de tegenaanval. Volgens Kolo zat het met die hele verhoging namelijk niet snor. Die was in strijd met bilaterale investeringsovereenkomsten met Engeland en NEDERLAND. Daarin was vastgelegd dat Kolo's olie- en gasnering niet zou worden geconfronteerd met belastingverhogingen of onverhoedse veranderingen van de spelregels. En wat denk je? Half januari van dit jaar kreeg ie gelijk van de aangewezen Zweedse arbiter. Mag je er toch vanuit gaan dat de boel dan geregeld is. 180 meloen terugverdiend. Maar zo gauw gaat dat niet. Erger nog, Kolo heeft nog helemaal niks vernomen van Kiev. Dat moet natuurlijk niet te lang duren, anders stuurt de hopman even een keurtroepje van zijn bataljon naar Kiev om president Porochoco, premier Yats en de Amerikaanse cq. Georgische uitvreters even te laten voelen dat het menens is. Een tegencoup is zo gepleegd. Leuk land geworden, dat Oekraïne. Wat zullen die burgers blij zijn. Stay tuned.(1) Zie aflevering 49 dd. van 23 februari jl. 


Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 mei 2015
Aantal keren bekeken: 601

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch