Fuck (049)

Viktor Pinchuk gaat niet lekker. September vorig jaar werd dat al een beetje zichtbaar. Toen moest hij zijn jaarlijkse Yalta Conference noodgedwongen in Kiev organiseren in plaats van op de Krim, omdat de lokale bevolking een fascistische regering niet zag zitten en in plaats daarvan de zijde van Putin had gekozen (1). En wat tot dan toe nog niet was gebeurd, gebeurde in september 2014: meneer en mevrouw Clinton hadden afgezegd. Nou was als een soort compensatie voormalig NATO-chef Wesley Clark naar Kiev gestuurd, maar lullig bleef het (2). Vooral gezien de meloenen die Viktor in de loop van de tijd in de Clinton Foundation had gestopt. Een foundation die onder andere Marriott en Heineken faciliteiten verschafte om iets moois in Haïti te doen.
Uiteraard bleef Viktor's genereuze gebarentaal niet onbeantwoord. Hillary zou bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken haar best hebben gedaan om hem wat zalfjes te bezorgen. En die zalfjes trokken vorige week ineens de aandacht van een paar Amerikaanse dagvodden. Niet gezellig voor Viktor, die toch al windkracht zes tegen heeft in zijn vaderland. Zijn outfit Interpipe, dat sterk afhankelijk was van Russische opdrachtgevers en wat financiële steun van o.a. Mikhail Fridman's Alfa Bank, is gierend op weg naar de kelder (3). Ook al omdat de voorziene schaliegaswinning in Oekraïne door Saoedisch ingrijpen op de oliemarkt klaar is voor een plechtige staatsbegrafenis (4). Viktor stortte zich in een gebed om soelaas bij de drie grootste crediteuren: de Royal Bank of Scotland, de Commerzbank en ... de ING. Maar vorige week verlieten die het biechthokje om te overleggen wat ze met Viktor aan moesten. Want normalisering van de Moskouse betrekkingen zit er voorlopig niet in. Het ziet er dus naar uit dat Pinchuk een zware Maidanpijp gaat roken. Op zich niet erg. Maar wat denk je van zijn werknemers? Stay tuned.

(1) Zie voor het Yalta Conference fenomeen aflevering 46 van deze serie dd. 2 februari 2015.
(2) Zie voor Clark het intrigerende artikeltje Cadeautje van oom Wes dd. 19 februari 2015.
(3) Zie voor Fridman's obscure bank de artikeltjes Kunstjes van 16 augustus 2007 en aflevering 3 van diezelfde Kunstjes van 31 maart 2011.
(4) Eind januari kondigde de Amerikaanse olieboer Chevron aan te stoppen met het zoeken van schaliegas in Polen. Half februari liet Chevron ons weten ook zijn Roemeense speurtocht te beëindigen. Een keer raaien waarom. Terschelling? Tulip? Hoe bedoelt u? 

Fuck

  • Hits: 431
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch