Skip to main content

Fuck (046)

22 mei 2015

Hij is bij ons al eens eerder door het beeld gelopen. Viktor Pinchuk. Een Oekraïense staalmaker die in de loop van de tijd garch is geworden door het leveren van pijpen aan de Russische olie- en gasboeren (1). Naar goed westers voorbeeld tuigde hij ook een investeringsvehikel op en strooide hij via een of andere stichting af en toe wat aalmoezen in de richting van tranentrekkende doelen. Verder hield hij zichzelf in the picture door sinds 2003 een jaarlijkse babbelseance te organiseren over globale onderwerpen. Met als deelnemers andere rijke stinkers, topfiguren uit de internationale polletiek en hoge luitjes in the know. De zogenaamde Yalta Conference. Zo ontving Viktor binnen dit kader in september 2013 in zijn neo-renaissance optrekje in Yalta op de Krim onder andere de heer en mevrouw Clinton, Tony Blair, Mario Monti, Gerhard Schröder, Larry Summers, David Petraeus, de Litouwse president Dalia Grybauskaite, Carl Bildt, Radek Sikorski, Dominique Strauss Kahn (!) en de Oekraïense premier Viktor Yanukovich. Drie keer raaien waarover het ging. U mag nooit meer raaien.
Yanukovich kreeg te horen dat ie in november van dat jaar zich het beste kon aansluiten bij de EU. Was wel een voorwaarde aan verbonden: de vrijlating van Yulia “vlechtje” Tymoshenko. Van wie hij dat te horen kreeg? Van Yuri Lutsenko, ooit de rechterhand van Yulia, die haar als minister van Binnenlandse Zaken behulpzaam was geweest bij het naar Londen tillen van een scheepslading appeltjes voor de dorst tijdens haar premierschap. Daarvoor werd hij in 2010 net als Yulia de petoet ingeslingerd, maar in april 2014 werd ie door Yanukovich gepardonneerd. Die kreeg dus een half jaartje later stank voor dank. 
Tegenswoordig is vriend Yuri fractieleider van Petro Poroshenko's partij in de Oekraïense landdag. Trouwens, nu we het toch over hem hebben, Chocoporo was ook aanwezig bij die laatste Yalta Conference en pakte daar al een flinke reep uit (2). Kortom, de kaarten waren al geschud. Maar Yanukovich zette zijn hakken in het zand. Mede onder invloed van de forse randvoorwaarde: de vrijlating van vlechtje Tymoshenko. De gevolgen van dat besluit waren enorm. Weimar revisited. Zij het wat korter van duur, maar wel met hetzelfde resultaat. Een nazibewind. En je vraagt je af of alle aanwezigen bij Pinchuk's Yalta Conference dat hebben zien aankomen. Stay tuned.

(1) Zie Dikkie en de oligarchen van 3 maart 2014 en Fuck (23) van 7 mei 2014.
(2) Blote bene, Poro was ook aanwezig bij de herdenking in Auschwitz. Ben je dan brutaal? Dan ben je brutaal. Geen wonder dat Putin wegbleef. 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
22 mei 2015