Snuffelbröd (010)

05 april 2017
Hits: 405

maandag 29 augustus-2011
Die Anders Breivik was een "lone nut". Oké? Einde verhaal. Maar waarom zei premier Jens Stoltenberg dan tijdens zijn herdenkingsrede het volgende:

"Ik heb nieuws voor de mensen die ons hebben aangevallen en de mensen die zich achter de daders ophouden. Namens heel Noorwegen: Jullie zullen ons nooit eronder krijgen. Jullie zullen noch onze democratie noch onze zoektocht naar een betere wereld ooit kapot maken. Wij zijn een klein land, maar een trots land. Niemand zal ons het zwijgen opleggen met bommen of kogels. Niemand zal ons afschrikken om Noorwegen te zijn. Vanavond zijn we bij elkaar om troost te zoeken, met elkaar te praten en saamhorigheid te betrachten. Morgen zullen we de wereld tonen dat de Noorse democratie juist sterker wordt als die wordt aangevallen. We zullen de schuldigen vinden en ze ter verantwoording roepen".

Nou hield Stoltenberg die toespraak kort na de bomaanslag in Oslo en de daarop volgende bloedbruiloft op het eiland Utoeya. En was Breivik door de politie opgepikt.
Maar de Noorse premier had het hier wel degelijk over meerdere betrokkenen en we mogen aannemen dat hij zijn speech niet even in de gauwigheid op papier had gezet. Houdt in dat er bij zowel bij hem zelf als bij zijn snuffelexperts de overtuiging bestond dat het om een complot ging. Logisch, want een ingewikkelde tweetrapsoperatie als deze in je eentje voorbereiden en uitvoeren is godsonmogelijk. Vraag is, wie waren die mensen? Wie heeft Breivik tijdens zijn talloze reizen ontmoet? Waar kwam de poen vandaan om een rustig schaduwbestaan op te bouwen?
Wie leverde hem wapens? Wie inspireerde hem?
Wat dat laatste betreft, Breivik beweert in Monrovia ooit een ontmoeting te hebben gehad met een Servische kruisvaarderscommandant en oorlogsheld. Luitjes die in deze materie thuis zijn hebben inmiddels een kandidaat gevonden die aan dat profiel voldoet: Milorad Ulemek. Een vooraanstaand lid van Arkan's Tijgers. Een club moordenaars met rooie baretten die indertijd onder leiding van Zeljko Raznatovic aka Arkan met een etnische Nilfisk Bosnië te lijf ging (1). Arkan kreeg in 2000 een enkeltje dakterras in Belgrado en Ulemek zeilde in 2004 voor heel lang de petoet in wegens de moordaanslagen op de Servische politici Djindjic, Stambolic en Draskovic. En volgens Russische bronnen onderhield vriend Ulemek voor zijn arrestatie een warme relatie met Vladimir Filin. Zoals al eerder vermeld in deze serie een van de Russische directieleden van de avontuurlijke handelsonderneming Far West en een collega van de Nederlander Valery Lunev. Had premier Stoltenberg deze explosieve lieden in het vizier tijdens zijn herdenkingsrede? Zal wel staatsgeheim zijn. En blijven. Stay tuned.

1. Arkan is geen onbekende bij ons achter de zeewering. Hij was een goeie gap van Joca Jocic en zou in 1993/1994 op het punt hebben gestaan om de verloofde van Mohammed Sacirbey te kidnappen.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 april 2017
Aantal keren bekeken: 405

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch