Skip to main content

Tweearmige bandieten (002)

05 april 2017

dinsdag 14 augustus-2012
Poe. Dat Intralot is geen droppie. Dat is een grote jongen met over de hele bingobol welvarende dochters. De baas van het gokspul is Socrates Kokkalis. Een Griekse zakenman die in 1939 het licht zag in het oostelijk deel van ongezond Duitsland. Na de oorlog groeide hij verder op in de ook al niet euforisch stemmende DDR en studeerde in Berlijn en Moskou. Daarna verhuisde hij naar Griekenland en ging in zaken.
So far, so bad. Maar begin 1963 werd het nog badder. Toen trad hij namelijk toe tot het snuffelcorps van de Stasi en kreeg de codenaam “Rocco”, zonder dat Anneke Grönloh daar weet van had. Nadat eind 1989 een begin werd gemaakt met de demontage van de Berlijnse Muur kwamen heel wat ellendige dossiers aan de oppervlakte. Ook dat van Socrates aka Rocco. Dat kwam hem op de nodige eilie te staan, maar die had uiteindelijk nauwelijks invloed op zijn verdere loopbaan. Socrates was namelijk al van eenvoudig IT-ondernemertje opgeklommen tot grootondernemer in de gokwereld. En in die hoedanigheid toegelaten tot de raad der Griekse zakengoden. Untouchable dus. Dat bleek bijvoorbeeld toen er deze eeuw berichten opdoken over corruptie en andere onwelvoeglijkheden.
Zo was het bijvoorbeeld opgevallen dat een stel kennissen van Kokkalis tussen 2000 en 2004 wel erg vaak forse prijzen in de wacht sleepte bij de door zijn Intralot facilitair verzorgde Staatsloterij. Een kwootje uit het dagvod Kathimerini:
“In die periode keerde de Staatsloterij een bedrag van in totaal 536 miljoen euro uit. Voor het merendeel aan een kleine categorie van redelijk bekende BG-ers (Bekende Grieken, red.), waaronder voetbalbonsjes en een paar scheidsrechters (1) ... Nog erger was de beschuldiging dat de lijsten van Staatsloterijdeelnemers gebruikt werden om cocaineopbrengsten wit te wassen

Een beetje vaag misschien? Wat denkt u van deze? Komt ie:
“Een van de gelukkige winnaars was Stamatina Marmara. Een mevrouwtje dat tussen 2002 en 2004 via de Lotto 11 miljoen euro bijmekaar sprokkelde…….
Giorgos Salonikis (de echtgenoot van Stamatina, red.) onderhoudt een warme professionele band met Socrates Kokkalis, de president en grootste aandeelhouder van Intralot, die de Staatsloterij voorziet van software en daarnaast de Lotto runt. Salonikis is ook vice-voorzitter geweest bij de afdeling basketbal van Olympiakos en bestuurslid van de gelijknamige voetbalclub. Voorzitter van beide afdelingen was ... Socrates Kokkalis. Salonikis heeft ooit ook een bestuursfunctie bekleed bij Intralot
”.
Zeker, allemaal circumstantial evidence. En Socrates en zijn rijke vrienden gingen vrijuit. Maar u begrijpt waar we heen willen. Naar Robert van de Rhee en zijn interessante connecties in de richting van onze eigen Staatsloterij en andere gokvehikels (1). Stay tuned.

(1) Zie de serie Octopussy op onze Followupsite

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 april 2017
Tweearmige bandieten