Schilderachtig (007)

02 april 2017
Hits: 307

maandag 5 maart-2012
Bilthoven. 31 oktober 1999. Half acht 'savonds. Een paar gemaskerde onverlaten verschaffen zich toegang tot de villa van de 84-jarige mevrouw Röell, weduwe van voormalig Rijksmuseum-directeur David Cornelis Röell.
Nou verwachtte ze bezoek, maar niet van dit allooi. De bewoonster werd tegen de verwarming gezet en als ze zich koest hield dan gebeurde er verder niks. Met een kennersoog werden vervolgens een stel redelijk kostbare schilderijen die al generaties tot het bezit van de adellijke familie behoorde van de wanden gehaald. Een Isaac Israëls verspreidde kennelijk een luchtje, maar nadat een van de heren nog eens goed naar de signatuur had geloerd, werd ook die bij veroverde trofeeën gezet.
Na de razendsnel uitgevoerde klus zetten de Zorro's een zware stoel over de weduwe heen, droegen hun verworvenheden naar hun auto in het nabijgelegen bos en vertrokken. Het bejaarde slachtoffer wist zich na een kwartier te bevrijden en belde de lokale smurfenkolonie. Een paar vertegenwoordigers daarvan doolden een paar uur rond in de villa en de groene omgeving, maar konden verder niet veel uitrichten.
Later werd naar buiten geworpen, dat de schilderijen een waarde van rond de 3 meloen piek vertegenwoordigden. En dat je een aanzienlijk bedragje tegemoet kon zien als je een gouden tip uit je alpino toverde. Als we het goed begrepen hebben is er zelfs geen sprake geweest van een koperen tip, maar er waren wel degelijk verdenkingen. Tegen luitjes die ook een warm plekje in de annalen van Kleintje Muurkrant hebben gevonden. Bijvoorbeeld in deze serie. Meer daarover in een volgende aflevering. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Aantal keren bekeken: 307
Schilderachtig

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch