De aanbidding van de gouden Pekingeend (003)

25 maart 2017
Hits: 550

vrijdag 8 februari-2008
Als je het geloven mag heeft Hanja Maij-Weggen aka Wegmaaien er pas minzaam in toegestemd om opperhoofd van de stichting China Valley te worden als de Post-natale depressie definitief achter de rug was. Om gratis en voor niks de zakelijke band tussen onze postzegel aan de Noordzee en booming China te verstevigen. Nou ja, gratis en voor niks, je mag natuurlijk hier en daar wel wat wegdeclareren. Wat staat daar zo'n beetje voor? Volgens insiders minimaal een 1500 euro per dagdeel. Om eens een rond bedragje te noemen. Komt die poen vandaan? Grosso modo uit onze zak via een stel kwijlende provincies en gemeentes. En uit het spaarvarken van de bedrijven die zich aan de top van de stichting hebben genesteld en elke Chinees die zich in de vallei van Spaarnwoude waagt met arendsogen volgen.
Neem nou bijvoorbeeld Luigi Prins. Nee niet letterlijk, figuurlijk. Die Holle Bolle Gijs uit het rustieke Overveen zou graag in de nabije toekomst Chinese zakenlieden willen strikken om bij hem een stapel stenen te huren of via hem te laten optrekken. Da's natuurlijk heul belangrijk. Ook voor de provincie Noord-Holland. En hoe gaat dat dan in de praktijk? Zo'n provincie wordt al snel wat amicaler met Luigi. En gaat wat harder lopen als ie eens gauw gauw een vergunninkje nodig heeft of als er eens een bestemmingsplannetje gewijzigd moet worden. Die provinciebobo's zijn ook maar mensen, wees eerlijk.
Trouwens wat voor Luigi geldt, geldt natuurlijk ook voor Hansepans van Veggel. En niet te vergeten vriend Gerlach Cerfontaine. Ook al zo'n China-specialist. Jarenlang een beetje hautain gelobbied om een kwart van de aandelen van Nanjing Airport binnen te trekken. Bennie Bot erop uit gestuurd. Het meisje Schultz-Verhagen. Noppes. Een zeperd. Singapore vloog ermee weg. Voeg daarbij ook nog de mislukte beursgang van Schiphol en je gaat een beetje begrijpen waarom Gerlach met enige regelmaat de China Valley induikt voor een slokkie en een bite. En een dagdeeltje. Ter compensatie. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 maart 2017
Aantal keren bekeken: 550
de aanbidding van de gouden Pekingeend

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch