Valse Vlag (008)

dinsdag 22 december-2009
De enig overlevende verdachte van de aanslagen in Mumbai, Mohammed Ajmal Amir Kasab, heeft zijn bekentenis ingetrokken. Bovendien verklaarde hij in de rechtszaal dat hij na zijn arrestatie in zijn cel is ondervraagd door een viertal blanken, een ervan zou David Coleman Headley (zie valse vlag 6) zijn geweest.
Ook een andere beschuldigde, Sabauddin Ahmed, kwam met een dergelijke verklaring; hij zou ondervraagd zijn door ene kolonel Headley en die ondervraging ging er niet zachtzinnig aan toe. De ondervragers zouden van de FBI zijn en een van de vier sprak vloeiend Hindi, de overigen noemde hem Headley, aldus de advocaat van Sabauddin.
Headley is inmiddels door de FBI in staat van beschuldiging gesteld voor het plannen van aanslagen in Mumbai en Kopenhagen, alsmede voor het steunen van een terroristische organisatie. Hij zou onder andere hebben deelgenomen aan trainingen van de Lashkar-e-Taiba in Pakistan.
Headley was tussen september 2006 en juli 2008 in totaal vijf maal in Mumbai en maakte foto en video opnamen van drie van de plekken die later zijn aangevallen. In totaal ging het om aanslagen in vijf verschillende steden, Mumbai, Goa, Paharganj, Pushkar, Pune, op onder andere joodse centra. Volgens Indiase media zou hij zich tijdens zijn bezoeken aan India als jood hebben voorgedaan en met geld hebben gesmeten.
Volgens de FBI bestaat de link tussen Headley en de Lashkar uit het plaatsen van 'opruiende berichten' in een chat room, er waren aanvankelijk geen aanwijzingen dat hij verkenningen in Mumbai zou hebben uitgevoerd, aldus nog steeds de FBI. Hij zou voorts zijn opgevallen door zijn herhaalde reizen naar Europa.
De CIA ontkent uiteraard enige relatie tot Headley.
In India wordt gemeld dat pas uit de ondervragingen aanwijzingen kwamen voor de verkenning in Mumbai, die zijn dan ook later aan de beschuldigingen toegevoegd. India kreeg echter geen informatie over Headley's recrutering, zijn training in Pakistan, zijn relatie met de leider van de Lasjkar: Sajid Mir. In India gaat men er vanuit dat de aanval op Mumbai vanuit Pakistan is gepland als afleidingsmanoeuvre voor de steeds minder populair zijnde oorlog in het Noord westen van Pakistan.

Valse vlag

  • Hits: 328
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch