Filmpje (006)

05 september 2017
Hits: 1496

Heel wat van onze lezers, lezeressen en luitjes uit het sensuele schemergebied moeten gisteren toch de aandrang hebben gehad om even naar het toilet te verhuizen bij het lezen van dit bericht. De dramaserie “De zaak Menten” staat op de nominatie voor een paar Nederlandse filmkalveren [remember, remember, Rijk in September, red.] en de Prix Italia. De serie werd gepresenteerd als een reconstructie van de arrestatie in de jaren zeventig van de later als oorlogsmisdadiger veroordeelde Pieter Menten. Naar het boek van journalist Hans Knoop, die later nog iets in de p.r.-sfeer deed voor ondermeer de bekende glijhuizenspecialist Dikke Charles Geerts en ex-Waffen SS-er Leon Melchior (rip). Maar de schoorsteen moet roken zullen we maar zeggen.
De bewuste dramaserie toonde sterke gelijkenis met een platte pizza Margharita van voormalig Waffen-SS-er dr. Oetker (rip). En dat terwijl die serie zoveel spannender en geruchtmakender had kunnen zijn als de makers ervan iets meer hadden gedaan dan driftig in het oeuvre van Knoop te bladeren. Neem nou bijvoorbeeld onze revelaties over deze affaire in de series “Pieter en Friedrich”, “Het schaduwcommando van de Prins” en aflevering 11 van de serie “Bob”. Dat is even andere pizza.
Nou is het zo langzamerhand gewoonte geworden om stukjes kwalijke geschiedenis een beetje of iets meer bij te buigen. Zogenaamd om ze toegankelijker te maken voor het grote publiek. Neem bijvoorbeeld de zojuist de bioscopen ingedenderde film “American made”. Met in de hoofdrol Tom Cruise als Barry Seal. Een flink in het vlees zittende drugsvliegenier voor de CIA in de jaren tachtig, die tenslotte over de kling werd gejaagd toen het noodzakelijk werd geacht. Belachelijker kan haast niet (1). Dus de pizzabakkers achter “De zaak Menten” volgen in wezen een internationale trend en ach, waar maken we ons verder ook druk over. Mocht het zover komen dan mogen ze van ons best die Prix Italia of die kalveren in ontvangst nemen. Je kan altijd nog het raampje van de taxi opendraaien. Stay tuned.

(1) Mocht u wat nieuwsgieriger zijn dan het gemiddelde bioscooppubliek ga dan met name naar de site “Mad Cow” van collega Daniel Hopsicker voor het artikel “American made” turns Seal story into “madcap '80's romp”.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 september 2017
Aantal keren bekeken: 1496

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch