Skip to main content

Borrels en beeld (001)

13 januari 2017

donderdag 18 augustus-2011
Genoeg gelachen. We keren terug naar Hendrik van den Hombergh. De Sinterklaas van de Belgische Waegener Group, die wij in de historische serie rond Terra Vitalis, de sinistere story rond ASAM en de ijskoude roman "Letselschade" al van een curieus verfje hebben voorzien.
Het lijkt erop dat onze Quoteridder Hendrik bij zijn zakelijke initiatieven regelmatig in zee gaat met goeie gappies. En dan bedoelen wij niet meteen de in Knokke residerende kofferkoning Henk van de Meene, maar meer de Geerisjes, de Vehmeijertjes en Janus Hovers. De zo betrouwbare voormalige commissaris van de Nederlandsche Bank en ex-praatpaal van W.A. van Oranje.
Neem nou bijvoorbeeld eens de Hollandsche Exploitatie Maatschappij (HEM). Net als Waegener een technologisch beeveetje dat niet eens zo heel lang geleden een financiële naald in zijn reet kreeg van onze Hendrik, plus nog een nashotje van Leo Geeris (1). Dat doen zulke jongens niet voor niks. En dat is in dit geval ook zo.
De HEM knutselt namelijk aan de zogenaamde Ageviewer. Een apparaat, dat met enige zekerheid binnen een paar seconden de leeftijd kan bepalen van een bezoeker van een keilenwinkel of een horecahok. Aan de hand van camerabeelden, die naar het leeftijdscontrolecentrum van de HEM gaan. Mocht er toch nog twijfel wezen, dan mag de cliënt alsnog zijn Ausweis uit zijn plunje trekken.
Is dat effe lekker of is dat effe lekker? Probleem is wel, dat je met je grote kakkies in iemand's privacy gaat staan. Maar bij ons achter de duinen wordt er hard gewerkt aan een nieuwe wet, die al dat geouwehoer over dit stukje privacy doortrekt. De Tweede Kamer is al een gepasseerd station, nu de ouwe knarren nog en dan is het voor de bakker cq. slijter.
Vooruitlopend daarop zijn al heel wat horecaffers en grootgrutters overgegaan op het gebruik van zo'n ageviewer en zit een wildvreemde V-mann van de HEM naar lijf en leden van jeugdige cliënten te loeren of hij of zij wel boven de zestien is. Tzegtu? Toestemming van de cliënt? Moet dat? Kom op zeg. Niet leggen te lullen.
Of dit systeem een beetje winstgevende toekomst heeft, hangt voor een groot deel af van de bereidwilligheid van andere landen in de beschaafde wereld om net als Nederland de privacy samen met de CO2, nucleair afval en andere giftige surprises naar de families mol en wurm te sturen. De USSA? Interessant dat u dat zegt. Hebben we het nog over. Stay tuned.

(1) Zie voor Leo onder andere aflevering 24 van "Premies en Piraten" op onze "Followup"site.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
13 januari 2017
borrels en beeld