Skip to main content

Founding en funding

01 januari 2014

zaterdag 18 januari-2014
Is er weer eens een geschiedenisvorser aan de snuffel gegaan. In de National Archives van de USSA. Wat vond die vorser? Dat het in 1948 op de wereld getrapte American Committee for a United Europe (ACUE) stille druk heeft uitgeoefend om aan deze kant van de plas een Vierde Rijk bij elkaar te metselen. Inclusief Groot-Brittannië. Het cluppie stond onder leiding van generaal William aka Wild Bill Donovan. Tijdens WO II pappa van de Office of Strategic Services (OSS), de voorloper van de CIA.
Vieze voorzitter was Allen Dulles, die tijdens de oorlog namens de OSS in Zwitserland verbleef om te ouwehoeren met hoge moffen over het na-oorlogse Adolfloze tijdperk met een Vierde Rijk in het verschiet. Na de oorlog gingen die gesprekken vrolijk verder, ook al waren sommige Duitse gesprekspartners moeiteloos onder te brengen onder het hoofdje “oorlogsmisdadigers”.
Allen's voorganger bij de CIA was generaal Walter Bedell Smith, die ook al een warm plekkie in het bestuur van ACUE had gevonden en zich ondermeer bezighield met het aanleggen van een verzameling schilderijen met onduidelijke afkomst die hem ondermeer werden aangeleverd door onze koninklijke verzetsleider (1).
Het vehikel dat deze heren gebruikte om het Vierde Rijk gestalte te geven was de European Movement, die voor het grootste gedeelte stiekem door ACUE werd gesponsord via de Poolse pater Jozef Retinger. Haar Europese agent in duistere zaken, die ook maandelijks een duit in het zakje duwde van de Belgische baron Polleke Boël, de leider van de European Youth Campaign. Zelfs eerstejaars studenten Vaderlandse Geschiedenis weten dat Jozef in 1954 ook betrokken was bij het afduwen van de Bilderbergpraam en dat Bedell' Smith's schilderijenleverancier twintig jaar lang die praam door de modderige wereldvaarten heeft geloodst. Zo niet, dan bieden wij hierbij een gratis abonnement Kleintje Muurkrant aan plus een rondgang door onze archieven.
Biedt het nieuwe materiaal van de in de aanhef genoemde vorser veel nieuwe gezichtspunten? Nee. Eigenlijk niet. Een ding staat vast: Bernhard was slim bij het uitkiezen van zijn gappies. Of was het andersom? Misschien horen we dat nog eens van een andere vorser die probeert opnieuw het wiel uit te vinden.

(1) Ga voor een voorbeeld van deze riekende handel onze zoekmachine te lijf met de term “Correggio”. Vind u iets boeiends.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 januari 2014