Skip to main content

Femke Halsema (001)

25 oktober 2017

Femke Halsema wenst vluchtelingen rechtstreeks de hemel in. Lees maar even mee: "In Zatopia leven vluchtelingen in relatieve harmonie,
in eigen huizen. De vluchteling heeft er een burgerstatus, hij werkt, heeft medische voorzieningen en is in hoge mate zelfvoorzienend.
(...) Armoedige tentenkampen aan de desolate grenzen van conflictgebeiden veranderen in steden tussen staten in, waar gestudeerd kan worden en waar vluchtelingen stemrecht hebben en hun eigen bestuur kiezen, weliswaar onder toezicht van de VN". Aldus het voormalige boegbeeld van GroenLinks in de Volkskrant van verleden zaterdag.
Ons Femke heeft haar grote hart vooral verpand aan "een virtuele universiteit. Nu moet je fysiek aanwezig zijn om ergens af te studeren. Waarom zou dat niet helemaal virtueel kunnen?" Vluchtelingen met een laptopje in een hip restaurantje, het ene kid in de hangzak, het andere in de bakfiets buiten op de parkeerplaats tussen de electrische auto's... Ik kan me voorstellen dat Femke, in haar eigen bubbel tussen de Amsterdamse Beethovenstraat en het Spui, zich niet voor kan stellen dat een op die manier zelfvoorzienende vluchteling nog meer zou willen.
Dus vind je in Zatopia geen reisbureautje. Je kunt er wel naar toe, naar Halsema's heilstaat, maar niet meer verder. Wel terug, naar waar je vandaan kwam (en waarschijnlijk krijg je dan van Femke geld toe) maar niet naar de etage boven die van Halsema. Vanuit Zatopia is er geen weg naar Eutopia. Je mag wel gaan stemmen maar niet in Engeland, Frankrijk of in Nederland, tegen de klootzak die je geboortedorp heeft platgebombardeerd.
Hoe bizar om in dezelfde krant te lezen over de steeds concretere plannen van rijke Europeanen, Amerikanen en Chinezen om op de maan of zelfs op Mars te gaan wonen. Ruimtevaart wordt booming business terwijl een wit wijf in broekpak miljoenen mensen die een lot ontvluchten waarbij wij ons hier in onze welvaart niets maar dan ook niets kunnen voorstellen, uit haar achtertuintje wil weren. De Femke Halsema die ooit tegen Geert Wilders riep van Kom maar op, ik lust je rauw, heeft helemaal geen trek in vrije grenzen en een krimp-ekonomie om de aanstaande ecologische ramp te voorkomen.
Het meest bizar vind ik nog die naam van Halsema's kamp. Geen Eutopia dus, verwijzend naar goed en geluk, maar dat rare za. Naar verluidt heeft het te maken met de naam van een bestaand kamp in Libanon. Maar mij doet het vooral denken aan Zatopek. Emil Zatopek. Wie heeft hem niet gekend, en wie kent hem nog? Marathonrenner, won goud op de Olympische Spelen ooit, een Tsjech van geboorte, of beter: een Tsjechoslowaak. Ik las als kind over Zatopek en stelde me zijn geboorteplaats voor.
Armoe in het kwadraat, drankmisbruik en een geheime politie die bij iedere brievenbus naar binnen keek en aan de grens verhinderde dat er iemand naar Eutopia verdween. De geijkte beelden en smaken van het voormalig Oostblok. Wat vonden wij de Tsjechoslowaken dapper die over een rol prikkeldraad klommen om naar ons toe te komen, waar wij hen met open armen ontvingen, voor de microfoons van radio en televisie trokken om te vertellen hoe vreselijk hun vaderland was en hoe intens ze het naar hun zin hadden bij ons.
Ze hebben bij ons gestudeerd, gewerkt, in een eigen huis gewoond, mogen kiezen en gekozen kunnen worden, de Zatopeks. Niemand die het erover had dat ze maar in een pretkamp in het oosten van Beieren moesten blijven. Waarom waren zij toen wel welkom en al die andere marathonlopers van de wereld nu niet...? (JoopFinland)

gjh
Femke is zeker geen luchtloopster. Maar waar moet je haar Zotopia plaatsen? Naast Israel? Aan de Cote d'Azure? Noord Noorwegen? Patagonië? Puerte del Este? Vanuit een land zonder enige voorzieningen, verhuizen naar een land naar het idee van Femke is een utopia! In zou zeggen, dream on, heave a good night.
Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 oktober 2017
Femke Halsema