Skip to main content

Schuld zonder boete (001)

09 april 2017

vrijdag 12 september-2014
Het klonk goed. Twee dagen geleden kondigde het Oekrainse OM een onderzoek aan naar de oorlogsmisdaden die dit jaar zijn gepleegd door leden van de in totaal 30 vrijwilligersbataljons in het zuidoosten van het land. Hebben we het hier niet over die Russische vrijwilligers die hun vakantie daar vierden met een leutig spelletje oorlog. We hebben het over de avonturiers die van her en der kwamen aanzeilen om het Oekrainse leger terzijde te staan. Onder het onwelriekende banier van de wolfsangel. En die voor zover ze uit het buitenland komen straks met een gerust hart weer terug kunnen keren naar hun land van herkomst. Dit in tegenstelling tot hun ISIS-collega's. Echte bofkonten dus.
Heeft het OM een poot om op te staan? Naar eigen zeggen wel. Bovendien heeft Amnesty International een rapport gebaard waarin met name het Aidar bataljon door de wringer wordt gehaald. De 400 man waaruit dat bataljon bestaat komen allemaal uit Oekraine zelf en opereren onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Defensie. Volgens AI hebben ze zich schuldig gemaakt aan ontvoeringen, illegale internering, treurige behandeling, diefstal, afpersing en mogelijk executies.
Klonk dus allemaal heel hoopvol. Maar zeer binnenkort behandelt het parlement een wet die nu al militaire leiders en “andere mensen” vrijwaart voor vervolging voor activiteiten die aangemerkt kunnen worden als oorlogsmisdaden. En reken maar dat die aangenomen wordt. Regeren is vooruitzien zullen we maar zeggen. Wat een prachtig land om er binnenkort bij te hebben in de EU van Bilderdonald en Bilderfrans. En niet te vergeten van de NATO.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017
Schuld zonder boete