Smörreköt

Hits: 211

maandag 30 juni-2014
Transparant. Hoort het te wezen. Benoemingen in Brussel. Maar vorige week hebben we weer eens kunnen zien wat ze daar met transparantie bedoelen, toen de Luxemburgse zuipschuit Jean-Kloot Juncker op het Reichsführerschild werd geheven. Welke koeien stiekem zijn verhandeld en welke belangen er allemaal speelden zullen wij als eenvoudige Reichsburgers waarschijnlijk nooit aan de weet komen. Hoewel. In 2009 volgde de Deense ex-premier Anders Fuck Rasmussen onze Japie de Hoop Scheffer op als secretaris-generaal van de NATO. Een van de felste tegenstanders van die benoeming was Turkije. Er was wel te praten met Ankara, maar dan moesten de Denen ervoor zorgen dat de teeveezender Roj, die vanuit Kopenhagen de wereld voorzag van Koerdisch nieuws, uit de lucht werd gehaald. Hoe doe je dat? Je beschuldigt de zender ervan de terroristen van de PKK te steunen. Die beschuldiging sloeg juridisch als een vork op een varkenshaas, maar dankzij de hulp van experts uit de USSA werd ie zo geformuleerd dat een opgetrommelde Deense kadi zich later niet gepiepeld zou voelen als ie Roj tot de guillotine veroordeelde. Na drie vergeefse pogingen van de Turkse regering ging de zender nu wel op zwart en werd Anders Fuck Rasmussen secretaris-generaal. Kort daarvoor zond de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Kopenhagen een mailtje naar Washington. Komt ie:

“Danish pledges to intensify efforts against Roj-TV - among the measures offered Turkey for not blocking former PM Rasmussen's appointment as NATO secretary general - have given additional impetus to the investigation while also prompting senior officials to tread carefully, to avoid the appearance of a quid pro quo (i.e., sacrificing freedom of speech in exchange for a high-level post). No clear evidence has been found to connect the broadcaster with the PKK, but the Danish are being encouraged to think creatively about ways to disrupt or close the station”.

Sindsdien is er heel wat water langs de staart van die Kopenhaagse blote juf met die staart gestroomd en heeft premier Erdogan inmiddels zelfs laten weten, dat een zelfstandig Kurdistan in het noorden van Irak wat hem betreft helemaal toppie is. Maar 5 jaar geleden lagen de kaarten nog heel anders en was de vrijheid van meningsuiting even ondergeschikt aan de benoeming van Anders Fuck. Niet dat we er nu nog veel voor kopen, maar het is leuk om te weten hoe zulke dingen werken in Brussel. Nou dat gevalletje Juncker nog.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
Aantal keren bekeken: 211

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch