Skip to main content

Klokkentoppers

woensdag 18 juli-2012
Dat is nog eens gezond. In de USSA hebben toch nog heel wat klokkenluiders de laatste tijd flinke successen geboekt bij het voor de ballen schoppen van het machtige gilde der pillendraaiers. En daarbij bleef het niet bij het toekennen van een gratis zakkie jujubes of één doossie paracetamol per maand. Nee, het liep meteen fors in de papieren.
Zo mocht megapillendraaier Pfizer bijvoorbeeld in 2009 het fluimpje van 2,3 miljard dollar ophoesten en in mei van dit jaar werd concurrent Abbott Laboratories gedwongen 1,6 miljard uit te kotsen. Nog recenter ging GlaxoSmithKlein op de pijnbank. Wegens als crimineel aangemerkte activiteiten kreeg de firma een bittere boetepil van 1 miljard dollar te verwerken en wegens als civiele ongein beschouwde overtredingen nog eens eentje van 2 miljard. De klachten hadden achtereenvolgens te maken met de anti-depressiva Paxil en Wellbutrin en het anti-diabetesmiddel Avianda.
Voor wie Engels in zijn pakket had/heeft: Lees en ga daarna zo nodig in therapie.
Het ziet er overigens niet naar uit dat daarmee de rust is weergekeerd in pillenland. Alleen al vorig jaar is daar namelijk al meer dan 900 keer de klok geluid. De ervaring leert dat zo’n tien procent daarvan aanleiding geeft tot het aanbrengen van een stoma bij de aangeklaagde pillenproducenten.
Uiteraard worden die opgelegde boetes wereldwijd verrekend in de prijzen van hun doosje dit en hun ampulletje dat, maar een goed gevoel heeft soms ook een helende werking. We zullen er nog van horen. Desnoods met hulp van de audicien.

Klik hier om uw reactie toe te voegen