Hollands glorie (002)

woensdag 30 november-2005
Moeilijk hoor. Voor de Balkenbende. Met dat gehijg van de Amerikanskis, Jaap de Hoep en Hans van Baalen in je nek. Moet je die 1500 jongens en meisjes van Henk Kruisraket nou naar het zuiden van Afghanistan sturen of niet? Want er kunnen dooien vallen aan onze kant en hoe leg je het kiesvee uit dat een plukje bodybags cq. zes planken nou eenmaal deel uitmaken van een militaire missie.
Komt nog bij dat er in de kieskudde zo langzamerhand ook onrust is ontstaan over de ethische kant van het gebeuren. Vooral de vraag wat er gebeurt als Henkie’s elite onverhoopt Talibandoleros of Al Qaidazen gevangen neemt en zoals afgesproken dan overdraagt aan de grote broers. Worden die baarden dan ter plekke of in een Roemeens, Bulgaars, Turks of Egyptisch pretpark gemarteld tot ze bekennen dat de Hofstadgroep van plan is Madurodam op te blazen? Om eens wat te noemen. Want martelen is voor Jan Peter Efteling en Bennie Bot moeilijk te verteren. Blijkbaar nog nooit gehoord dat onze bondgenoten al een paar jaar soortgelijke activiteiten hebben ontplooid in all-in paradijzen als Guantanamo of Abu Ghraib.
Maar je kan niet alles weten. En laten we niet afdwalen. Want we hebben in Afghanistan een mooie kans om aan die achterlijke bevolking te laten zien wat ze al die tijd hebben gemist. Dat ze geen poppy’s hoeven te kweken om in leven te blijven. Dat aardappels of bieten ook leuk zijn. En dat ze enduring free zijn. Met Brusselse garantie. Wil je de Koran meegeven aan een verzamelaar van oud papier en een volgeling worden van de wereldberoemde Ali Cyaan Kali van het Burgemeester de Monchyplein, elf hoog, de bel doet het niet? Moet allemaal kunnen.
Dat vindt Ali Mohaqiq Nasab, de uitgever van Haqooq-i-Zan (1), ook. Hij ging op 1 oktober jl. wegens een gevalletje blasfemie in Kabul achter het gaas en is inmiddels voor de kadi geweest.
Kaalgeschoren, met wat zwaar uitgevallen pols- en enkelkettinkjes. Hij kreeg twee jaar voor zijn mik, maar de OM-kaftans gaan in hoger beroep. Ze eisen de doodstraf. Omdat ie in zijn blaadje heeft gezegd dat iemand rustig van zijn geloof moet kunnen stappen zonder daarvoor te worden gekeeld. En dat de stem van de vrouw net zo zwaar weegt als die van een man. Het democratisch gekozen marionettenkabinet van Karzai heeft tot nu toe stijf zijn bek op elkaar gehouden. God, waar zijn we aan begonnen?

(1) Zie “Afghaanse aanrecht” dd. 25/10/2005

Hollands glorie

  • Hits: 261
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch