Skip to main content

Ex/cum en cum/cum (001)

13 juni 2017

Die krijgt bloemen van de baas. Een jong gevalletje bij de Duitse blauwe brievenbrigade. Zij vond een stukje ongerechtigheid bij de aanvraag om belastingteruggave van een Amerikaans pensioen fonds. Het was ouwe meuk. Maar ze ging toch aan de snuffel. En wat denk je? Nu zitten dertig leden van de brigade al een kleine eeuwigheid te grutten in ouwe belastingzooi van 40 Duitse banken en aanverwante artikelen als grootondernemingen, pensioenfondsen, verzekeraars, beffen en aandelensjacheraars. Vanaf 2001 zouden ze namelijk in de loop van 15 jaar de boel voor bijna 32 miljard belazerd hebben. Recht onder de neus van de Duitse brigade. Het grootste deel van de buit kwam terecht in de zakken van Londense investeringbanksters. Je moet je reputatie waarmaken.
De deftige schurken maakten gebruik van twee illegale methodes: de ex/cum en de cum/cum. Bij de eerste kochten en verkochten Duitse banken en brokers aandelen voor buitenlandse investeerders waarbij ze op oneigenlijke gronden belastingteruggave vorderden.
De tweede methode was ingewikkelder. Daarbij kochten en verkochten investeerders en banken aandelen net voor of net na het uitdelen van dividend. En met wat inventief papierwerk en een procedure waarbij een of meer personen cq. instituten parallel een aandeel in hun bezit hadden manouvreerden ze zich vervolgens in een positie om een scala aan belastingteruggaves in te dienen.
Sommige van die banken zouden tijdens de crisis poen van de belastingbetaler krijgen om hun dure broek op te houden. Over gotspe gesproken.
Nog iets ironisch: in 2011 kreeg de Duitse minister van Financiƫn Wolfgang Schaeuble al verschillende waarschuwingen over deze illegale praktijken. Hij legde ze neer naast zijn karretje. Zullen de Grieken leuk vinden. Of er ook Nederlandse schuinsmarcheerders betrokken zijn bij de plot? Naar schatting hebben in totaal meer dan 100 banken en fondsen geprofiteerd van deze zwendel. U gelooft toch niet dat hier achter de Dutch Mountains onder het regime van Schaeuble-lieveling Dijsselbloem geen graantjes zijn meegepikt? Cum on! We houden voor u twee vingers aan de aorta. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
13 juni 2017
Ex/cum en cum/cum