Cold Turkey (042)

vrijdag 11 januari-2008
Tuuuuurlijk. Sibel Edmonds heeft een gigantische gierput opengetrokken. Met een zwaar Turks aroma. Maar wie een beetje scherpe giegel had rook ook nog iets anders. Iets vertrouwds. Iets Israelisch. Dat is geen mirakel, want de Turkse en Israelische geheimschrijvers gaan al jaren vriendschappelijk met elkaar om. En dus is het ook geen Albert Heijn-erlebnis dat de Turkse speurneuzen uit Sibels revelaties gebruik hebben gemaakt van het Israelische netwerk van sayanim, sympathisanten en ordinaire geldwolven om zich een plaatsje op de avontuurlijke markt te veroveren (1). Een netwerk overigens, dat al decennia in place was.
Een citaat uit een gesprek tussen twee Mossad-agenten op vrijdag 14 februari 1986 in Tel Aviv:

G: "Kom met me mee. Ik laat mijn tronie fotograferen voor een nieuw Amerikaans paspoort"
O: "Wat is er met dat Amerikaanse paspoort?"
G: "Ik ga in de States werken voor de afdeling A 1. We hebben daar een flinke schoonmaakklus"
O: "Ik heb nog nooit gehoord van miskleunen in de VS. Wat valt er schoon te maken?"
G: "Die kwestie met Pollard"
O: "Ik dacht dat de LAKAM daarvoor had gezorgd?"
G: "Zij maakten de rotzooi, maar wij moeten het opruimen. Ik zal contact opnemen met de beroemde Mr. X en erop toezien dat hij niet gesnapt wordt"
O: "Dus er bestaat een Mr. X?"
G: "Alleen in naam. Mr. X is niet een bepaald persoon. Eitan heeft zich bij ons lijsten van sayanim toegeeigend toen hij hier wegging. Hij heeft ze als bron gebruikt. Ze zeiden hem waar hij de informatie kon vinden en liet Pollard de gegevens boven water halen"(2).

Asjeblieft. Anders nog iets?
Rafi Eitan was trouwens al een legende in de rubberzolenwereld toen hij begin jaren tachtig van de Mossad overstapte naar de LAKAM. Een snuffelbureau dat in 1957 het licht zag en dat zich bezighield met het naar binnen trekken van geheime wetenschappelijke informatie en hebbedingen. Vooral op nucleair gebied. Uit de bovengenoemde Amerikaanse sayanimlijst pikte hij de naam van de tijdelijk in slaapstand verkerende Jonathan Pollard en reactiveerde hem. Na twee jaar uiterst nuttige activiteiten werd Jonathan in de kuif gepikt en door de kadi vervolgens verrast met een levenslang verblijf in een kruipruimte. Eitan kon een reisje Amerika verder wel schudden. Maar hij zat als pensioenminister deze week wel lekker te smikkelen met zijn maatjes van het kabinet Olmert en vriend Bush. Zo gaat dat. De simpele uitvoerders gaan naar de kloten, de hoge heren smikkelen vrolijk verder. Stay tuned.

(1) Sayanim. Joodse assistenten van de Mossad. Vgl. de huidige Franse president Sarkozy. Geert Wilders? Zou zomaar kunnen.
(2) Vgl. "Mossad. De keerzijde van het bedrog" (ISBN 90 410 0015 1) van voormalig Mossad-agent Victor Ostrovsky, de O. in bovenstaand gesprek. De G. staat voor Gill, een oudere collega van Ostrovsky.

Cold Turkey

  • Hits: 345
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch