Skip to main content

Escalatie en de-escalatie in Israël?

10 februari 2018

Nauwelijks 24 uur nadat de US-Airforce bij Deir-Azzor meer dan 100 Syrische strijders aan de kant van Assad doodbombardeerde, op grond van een twijfelachtige beschuldiging dat ze de SDF zouden hebben aangevallen, is aan de andere kant van Syrië de zaak ontploft: op grond van een 'Iraanse drone' die vanuit Syrië zou zijn bestuurd en door Israël werd neergehaald werd een luchtaanval 'op Iraanse en Syrische doelen' uitgevoerd waarbij een Israëlische F16 werd neergehaald. Voor het eerst sinds 1982. Het lijkt erop dat de Russische 'reorganisatie van de Syrische luchtruimverdediging' (zie ook 'Erdo en Afrin (008)') betekent heeft dat een nieuw, zeer geavanceerd systeem boven Syrië in gebruik is genomen. We kennen de Israëlische beschuldigingen: eerder lieten ze hun Jihadi-proxi's in de Golan mortierbeschietingen uitvoeren om met luchtaanvallen op Damascus te kunnen antwoorden.
Schijnbaar toevallig zijn Netanyahu's interne problemen met beschuldigingen over grootschalige corruptie net dit weekend ook in een stroomversnelling geraakt. Vanavond (zaterdag) wordt in Tel Aviv een grote demonstratie voor zijn aftreden gehouden. Een doorgaans goed ingevoerde Israëlische nieuwssite meldt dat Netanyahu maandag zijn aftreden bekend zal maken en 6 maanden cel wacht. In dit licht valt de verdenking dat Netanyahu de escalatie met Syrië heeft geensceneerd om zijn huid te redden; een bekend en probaat middel voor binnenlandse onrust. Maar nu meldt RT uit Jeruzalem dat Netanyahu, sinds het begin van de middag in conclaaf met zijn ministers, juist heeft gekozen voor de-escalatie. Hij heeft daartoe, voor de kabinetsvergadering, getelefoneerd met zowel Poetin als Trump.
Zoals eerder gemeld gaan de ontwikkelingen razendsnel in het MO. Het lijkt er op dat er dit weekend langs de rand van de afgrond wordt gelopen. In zowel Washington als Jeruzalem vindt een meedogenlozer machtsstrijd plaats. De uitkomst is oorlog of vrede. Het feit dat in Rusland rust heerst rond wie wat bepaalt is een essentieel voordeel in het bloedige pokerspel. (WK) 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
10 februari 2018