Skip to main content

Van Estoril naar Zandvoort (164)

01 juni 2015

zaterdag 16 augustus-2014
1970. Een paar veiligheidssmurfen snuffelen 's-avonds laat routineus naar bommen in een groot Londens treinstation. Vinden geen bom. Maar wel een plastic zak met een zooi brieven en foto's.
En wat voor foto's! Ze waren genomen op een kinky feestje van allerlei bekende figuren uit de popwereld. Op een daarvan stond onze Harry Webb aka Cliff Richard aka Kitty afgebeeld in damesondergoed omringd door jonge kontjes (1). De zak met inhoud verhuisde naar de afdeling gevonden voorwerpen van het betrokken treinstation. Daar werd een rapport over de vondst opgemaakt en dat belandde al vrij snel bij Special Branch en MI 5. Die stuurden er een paar gleufhoeden op af en de zak met inhoud werd inbeslaggenomen. Hun verhaal was, dat Cliff werd gechanteerd door de KGB en dat ie had gedreigd zelfmoord te plegen als de foto's in de pers kwamen. Dus geheimhouding was geboden. Yeah, right.
Nou is dat verhaal over Kitty in damesondergoed niet zo bijzonder. Per slot liep bijvoorbeeld een voormalig opperhoofd van de Amsterdamse KvK daar af en toe ook in rond. En het gerucht gaat dat ook een bekende Amsterdamse smurfcommissaris van een vorige generatie daar ook niet vies van was. Heeft dat gevolgen als zoiets naar buiten wordt gemieterd? Misschien wel. Maar als je in een dergelijke outfit op een foto staat met kontjes om je heen, dan wordt het effe anders. Dan ben je rijp gejorist te worden met een nummertje chantage. Door de KGB (2), door MI 5, Special Branch, je uitbaters, de onderwereld. De eerste drie vanwege je contacten met hoge koterhopsers, de laatste twee vanwege je poen. Volgens de Britse correspondent van de Volksfiets was het nieuws over de inval bij Cliff thuis een grote verrassing. Nou ja. Stay tuned.

(1) Zie ook aflevering 121 van deze serie dd. 26 augustus 2013.
(2) Sir Anthony Blunt was net als Cliff een bezoeker van Elm Guest House en was een belangrijke KGB-spion.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 juni 2015
Van Estoril naar Zandvoort