Skip to main content

Verdacht geknerp rond De Terp (007)

27 maart 2017
Hits: 462

dinsdag 6 maart-2007
Binnen het team van zielenknijpers dat op de Human Academy van Bertje Terpstra actief is zitten twee Ossies: Steffen en Sabine Winkler. Steffen doet aan “er-schöpfung” en Sabine houdt zich bezig met “trotz-dem”. Wat dat ook wezen mag. Was hun aanwezigheid toevallig? Of had Bertje wat met de DDR? Toen wij het hem vroegen zei hij van niet. Maar wat lezen wij in zijn Dode Zeerollen?

“Al voor de Aufbruch in de DDR waren wij betrokken bij de professionele ontwikkeling van een veertigtal jonge collega’s (organisatiepsychologen) aldaar en sedert de val van de Muur zijn wij nog veel meer en intensiever hierbij betrokken. Onder Honecker waren zij eigenlijk aan de rand van het systeem opererende figuren en dat is na de eenwording alleen nog maar toegenomen”.

Nou menen wij te weten dat als je in de heilstaat van baas Honecker aan de rand van het systeem zat te knoeien je er stasi op kon maken, dat je meteen in de kieren werd gehouden door een paar pretletters met gleufhoeden en rubberzolen. Of door ze werd geïnfiltreerd. Zeker als je in een groepje opereerde. En het was helemaal kaassie als zo’n groepje ook nog bezoek kreeg van een paar westelijke goeroe’s.
Onder welke vlag Bert cs. hun entree maakten achter het Fe-gordijn weten we niet, maar hij schrijft elders in zijn geloofsbrieven dat hij iets deed op internationaal kerkelijk gebied en dan zit je al gauw in de hemelse sferen van het IKV (Interkerkelijk Vredesberaad) van apostel Mient Jan Faber. Hoe dan ook, Bertje was in ieder geval heul enthousiast over die Oostduitse cliffhangers:

“Interessant is overigens wel dat in het gebied van de voormalige DDR zich vele vaklieden bevinden (heel veel meer dan in Nederland) die het vak van repareren en reviseren in het bloed hebben... Wij leren veel van onze collega’s aldaar en ook veel nieuwe dingen die wij allang hebben afgeleerd”.

Nou is het ons terrein niet, maar je zou bijna denken dat Bert van de Ossies heeft geleerd hoe je de psyche van mensen totaal naar de kloten kan helpen door ze af te blaffen op een manier die herinnert aan een bekende schilder met een snorretje. Temeer daar zijn baanbrekende professionaliseringstrainingen plaatsvonden in een jeugdherberg op een wel zeer bijzondere plek: onder de rook van Buchenwald. En dat was zeker geen Human Academy. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
27 maart 2017
Verdacht geknerp rond De Terp