Octopussy (475)

Hits: 410

donderdag 20 december-2012
Het is al jaren knudde. De bestrijding van faillissementsfraude. En vandaag komt het onder de hamer van de Tweede Kamer. Dan zal menig volksvertegenwoordiger in de loop van de debatten wel weer snakken naar een forse upper, want bij het holle gebrom van wietpasdouanier Opstelten heb je al gauw de neiging om weg te dommelen. En dat zou jammer zijn, want je weet maar nooit of ie toevallig iets interessants heeft te boeren. Bijvoorbeeld over het probleem rond de financiering van curatoren. Die bietenbergbeffen worden betaald met poen uit de failliete boedel. Maar wat nou als er geen poen meer in zit en de assets niet meer zijn dan een paar ouwe tuinstoelen, een pc uit 1940 en een koffiepot vol ouwe prut? Dan haakt de betrokken curator meestal als een schicht af, ook al is er sprake van een mega-fraude. Verder functioneert de justitiële controle op bewust richting bietenberg manouvrerende ondernemers net zo geweldig als een giraf op kunstijs. De betrokken zwendelaars gaan na een faillissement gewoon door op het ingeslagen pad naar de volgende crash, waarbij zij links en rechts de boel leeggraaien. Veroordelingen? Niet of nauwelijks.
Neem nou eens ons eigen troeteldier op dit terrein. Robbie van de Rhee. Al jaren bezig met het besodemieteren van de kluit, maar voor zover ons bekend nog maar één keer geconfronteerd met een zeperd. In december 2008 kreeg hij van de kadi in Zwolle twee jaar kruipruimte voor zijn ballen, waarvan de helft voorwaardelijk. Bovendien moest hij de veroorzaakte schade vergoeden. Hij had namelijk pittig fraude gepleegd en het bedrijf in kwestie was in 2003 binnen een paar maanden na Robbie’s entree gierend naar de kloten gegaan. Praten we over CSI, waarover wij eerder in deze serie al uitgebreid klaroenstoten hebben uitgedeeld (1).
Uiteraard ging Robbedoes in hoger beroep en op 9/11 van dit jaar (!!) was het dan zo ver. Ditmaal in Leeuwarden. De hele reut aan ongerechtigheden kwam opnieuw voorbij en ook de zich regelmatig in het dure Marbella ophoudende Van de Rhee deed uitgebreid zijn zegje. Geassisteerd door een te elfder ure ingehuurde Haagse bef probeerde hij gedurende dat zegje de vorige eigenaar de frauduleuze schuld in de schoenen te schuiven. En als de vragen over door hem getekende bonnetjes, aan familie en vrienden overgemaakte tonnetjes, raadselachtige facturen en verdwenen meubilair iets te lastig werden verwees hij naar zijn falende geheugen. Het was allemaal ook al zo lang geleden. Aan die langdurige periode had hij overigens zelf dapper meegewerkt door als een hongerige aalscholver onder te duiken als zich het nodige ongerief aandiende. Maar dit terzijde. Robbie was zich van geen kwaad bewust en die stukkies in Kleintje Muurkrant waren onzinnig.
Er leek weinig weerklank te bespeuren bij de batterij jurken tegenover hem. En toen de kadi hem vroeg wat hij prefereerde als hij opnieuw veroordeeld werd, een boete, een taakstraf of een verblijf in een kleine ruimte, kon Robbie vermoeden hoe laat het was. Nou, als hij onverhoopt toch werd veroordeeld dan had ie het liefst een boete. Ook al had ie geen vermogen of inkomen en leefde hij van de revenuën uit de business van zijn partner. Een taakstraf zou misschien een aardige oplossing zijn. Een gevangenisstraf ronduit desastreus.
Het OM eiste 20 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk, en het opdraaien voor de schade. Uitspraak twee weken later. Hadden we gedacht. Maar onze laaienlichter wist de bijl te ontwijken door nog binnen de bel de jurken te wraken. Beetje laat, maar het kon. Heeft Robbie tenminste toch nog een prettige Kerst en een hollebolle jaarwisseling in het verschiet. Ook al moet zijn Marjan de prik en de oliebollen betalen. Als je het geloven wil. Stay tuned.

(1) Klim via onze zoekmachine de serie Octopussy binnen met de term CSI. Koud kunstje.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
Aantal keren bekeken: 410

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch