Remkes (005)

26 maart 2017
Hits: 480

vrijdag 10 december-2004
Op vrijdag 12 november jl. meldde onze columnist Zand voor het eerst dat minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes van tijd tot tijd wat slordige keuzes maakt als hij op zoek gaat naar een dame voor een paar gezamenlijke hoogstandjes. De toch al zwaargeplaagde jongens van de AIVD hadden geconstateerd dat "ome Loeks" bij twee gevallen de heuvel had bestegen van partners met drugsconnecties en eenmaal van een exemplaar die een jihadclub in haar mobieltje had opgeslagen. Voor een minister van Binnenlandse Zaken elders in de EU minimaal een zaak die brede aandacht zou krijgen in de mainstream pers. Naaralle waarschijnlijkheid gevolgd door een Marche Funèbre voor de carrière van de betrokken minister.

Zo niet bij ons. Om allerlei redenen die ons tot nu toe duister zijn gebleven werd onze toch niet zo kinderachtige openbaring gewoon doodgezwegen. Misschien gaat het in dit soort gevallen om een afspraak tussen de RVD en de mainstream pers. Zoiets van "Kan gebeuren jongens, maar Johan zal in het vervolg beter uitkijken. Zand erover". En de heren van de AIVD hebben de drie dames stevig op het hart gebonden verder hun lippen op elkaar te houden.

Is overigens vaker gebeurd. Toen journalist Rob Vuurens zich bij ons meldde met vragen over deze kwestie vertelden wij hem in het voorbijgaan iets over het min of meer analoge geval van voormalig Minister van Defensie Henk Vredeling. Ook hij gorgelde nogal eens met alcohol en ook hij drapeerde zijn pantalon menigmaal over een vreemde stoelleuning om hem eens flink van jetje te geven. Althans volgens rubberzolen van de militaire inlichtingendienst uit dat mobielloze tijdperk van het kabinet Den Uijl, waarin ze soms handenvol werk hadden om de drift van de minister te beteugelen cq. om de schade te beperken. En waarbij ze soms gebruikmaakten van de irreguliere assistentie van het schaduwcommando van de Prins* .

Een van de dames met wie Henk het paradijs betrad was volgens de speurneuzen Viola Enkelaar ofwel Viola van Emmenes ofwel Viola Holt.

Dat was kaassie voor Rob Vuurens die met het hele verhaal inclusief de Remkes-inleiding de manager van Viola benaderde. Het enige dat hij tot nu toe wist los te wurmen was dat Henk een huisvriend van de Enkelaars was geweest en in die hoedanigheid wel eens overnachtte in huize Enkelaar. Op een logeerbed. Wat doet de manager? Die belt de AIVD, vertelt meneer Van Steen wat ze heeft gehoord en vraagt hoe dat nou zat met Viola en Henk. Van Steen wist van niks. En zo hoort het ook. Maar belt daarna wel als een dumdumkogel met Vuurens en vraagt hem of hij inzage heeft gehad in een paar dossiertjes van Remkes. Is dat lachen of is dat huilen? Dat is humor. Stay tuned.

* Zie de serie "Het schaduwcommando van de prins" op de site van De Morgenster en in Kleintje Muurkrant 337 tot en met 342

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 maart 2017
Aantal keren bekeken: 480

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch