En nog is Polen niet verloren

20 oktober 2018
Hits: 1197

Niets maar dan ook niets ten voordele van de Kasjewski-regering, maar de kruistocht (anders kun je het toch niet noemen) tegen het autoritaire, katholieke bewind te Warschau door Brussel is even van lotje getikt en lijkt bedoeld om hen, net als met de behandeling van het Hongarije van Orban, 'terug in de armen van Rusland' te drijven, waaruit deze nieuwverworven EU-staten juist 'door ons' waren bevrijd. Het recente door Fransje Timmermans afgedwongen besluit van het Europese Hof van Justitie om (hangende een beslissing door het Hof) het ontslag van 27 rechters van het Hooggerechtshof terug te draaien is een 'tot hier; niet verder' van de EU. Het is maar de vraag of de Polen dit over hun kant laten gaan. Een ieder die bekend is met Polen in de Russische literatuur (Polen maakte toen deel uit van het Tsaristische Rijk) en dan natuurlijk met name 'De Gebroeders Karamazov' van Fjodor Dostojevski, weet hoe weerbarstig zij kunnen reageren.
Een Poolse vertaling van ons gezegde 'Liever Turks dan Paaps' ligt in de 5e economie van de Gemeenschap natuurlijk gevoelig, maar binnen de historische context zullen ze het herkennen. Gek genoeg was een van de belangrijke argumenten van Warschau om de rechters te ontslaan 'dat de rechtelijke macht vol zit met functionarissen uit de Communistische tijd'. Door de oudjes te wippen zouden resten van 'het verderfelijke Sovjet-verleden' worden opgeruimd. Het is dan bijzonder grappig dat ze door onze Timmerfrans worden teruggefloten. Tandenknarsend zullen ze zich herinneren dat de USSR hen weliswaar beperkte politieke speelruimte oplegde internationaal (en dan met name jegens de VS en het door haar bezette Duitsland), maar hen binnenslands meer bewegingsvrijheid gaf dan Brussel nu.
Aan de andere kant herinneren de Polen zich, net als de bewoners van de DDR, (en dan met name vrouwen) de voordelen van 'het reëel bestaande socialisme'. Na de 1-2-tjes van 'de Poolse paus' JPII, Solidarnosc en de CIA ging Polen natuurlijk gemakkelijk voor de bijl. In Tsjechië kan een partij onder de naam 'de Communistische Partij van Moravië en Bohemen' vandaag 10% van de stemmen halen. In Polen is zoiets onmogelijk. Voorlopig.  (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
20 oktober 2018
Aantal keren bekeken: 1197

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch