Herinnert u zich deze nog? (001)

zaterdag 16 februari-2008
Eind augustus 2005, stormpje in het Caraibisch gebied, wat wateroverlast bij New Orleans, pakweg 1800 doden en incompetentie alom bij Amerikaanse overheidsdiensten.
Nu, bijna drie jaar later, zitten er nog zo'n 35.000 families in de tijdelijke noodopvang, oftewel: caravans. De bewoners betalen hiervoor geen huur, met als gevolg, zoals de Amerikaanse pers dat noemt ... "makes their occupants, grateful, ... and very, very obidient".
De FEMA had een kleine 120.000 caravans gekocht voor deze opvang. Al vrij snel waren er klachten over die caravans, met name over het gehalte aan formaldehyde in de lucht.
Formaldehyde is een kankerverwekker. Met de gebruikelijke snelheid waarmee overheidsdiensten onder Bush reageren op dit soort onwelkom nieuws, waren er na twee jaar al 47 caravans vervangen.
Een recent onderzoek van het CDC (Centre for Disease Control) onder de resterende bewoonde caravans (35.000) wees uit dat het gehalte aan formaldehyde daarbinnen 40 keer het normale niveau oversteeg. Interessant wordt het als blijkt dat de FEMA medewerkers van het CDC geinstrueerd werden om de gezondheid belastende effecten van formaldehyde niet langer te noemen in rapporten. Dus dat gebeurde ook niet, pas door vragen in het Congres 'verbeterde' het CDC zijn rapportage. Vorig jaar stelde de FEMA dat er geen redenen waren om te twijfelen aan de veiligheid van de caravans, nu ineens gaat men op zoek naar tijdelijke accommodatie voor 35.000 gezinnen, omdat de zomerhitte het probleem kan verergeren. In Louisiana staan er nog 25.162 caravans, in Mississippi 10.362. Althans volgens de FEMA.

Herinnert u zich deze nog?

  • Hits: 300
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch