Skip to main content

Ein Reich (013)

09 oktober 2017

Krijgt u ook al een prikkeling in uw erogene zones? 1 januari wordt Bulgarije voor een half jaar voorzitter van de Europese Unie. In casu premier Boiko Borissov, de ouwe mafia kingpin (1). Vriend Boiko zit sinds maart van dit jaar op het pluche en kan steunen op een meerderheid in de Landdag dankzij een samenwerkingsverband met de Verenigde Patriotten. Een uit drie partijen bestaande afzichtelijk rechtse club. Bij ons zoeken de vier heemskinderen van het Binnenhof zich nog een ongeluk naar een nieuw motto dat het bruggenbouwen van de vorige coalitie uit moet wissen. In Sofia hadden ze daar totaal geen moeite mee. Al bij de eerste onderhandelingen was het motto: “Bulgarije boven alles”. Wat je een beetje doet denken aan “America First”. Of bij luitjes van een wat oudere datum herinneringen oproept aan “Deutschland über alles”. Inclusief snorremans, swastika en andere ludieke ingrediënten. Zwartkijkerij? Nou, Wolen Siderow, de voorzitter van een van die drie rechtse regeringspartijtjes, heeft de Roma-minderheid al eens opgeroepen zich netjes te gedragen, omdat ze anders de kans liepen gedeporteerd te worden. Verder heeft Wolen een boek op zijn naam staan waarin hij ondermeer eruit perste, dat “de Joodse bende” de orthodoxe levenswijze in Bulgarije naar de kloten heeft geholpen.
Hetzelfde gedachtengoed vinden we terug bij Waleri Simeonov, een collega van Wolen bij een van de andere rioolpartijtjes. Volgens Waleri zijn Roma tot beesten verworden mensen, waarvan de kinderen op straat met varkens spelen. Meneer is momenteel plaatsvervangend premier en is verantwoordelijk voor het beleid op het gebied van Economische zaken, Demografie (!) en Integratie (!!!!!). Tel uit je winst. Maar daarmee zijn we er nog niet. In mei van dit jaar kon de minister voor regionale ontwikkeling de uitgang opzoeken nadat ie in Parijs de Hitlergroet had gebracht aan een wassenbeeld van een Nazi-officier in museum Grévin. Een paar dagen later zwiepte een afdelingshoofd van het ministerie van Defensie ook zijn rechterarm omhoog bij het zien van een ouwe Wehrmachttank. Hij mocht blijven zitten.
Hoe functioneert premier Borissov binnen deze snorretjescontext? Prima. Dank u. Zo prees hij bijvoorbeeld de burgermilitia's de hemel in die al in 2014 spontaan overgingen tot de bewaking van de grenzen met Griekenland en Turkije toen de Syrische vluchtelingenstroom dankzij de enorme inspanningen van de westerse lentebodes in hun ogen wat al te barre vormen aannam. En gaf geen kik toen zijn minister van Defensie eruit kotste dat die grenzen desnoods met geweld verdedigd zouden worden. Nee, als er ergens sprake is van ein Reich dan is het wel in Bulgarije. Per 1 januari de nieuwe voorzitter van onze democratische EU. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 8 van deze serie dd. 5 januari 2016

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 oktober 2017